Svijet

GOMILAJU SE BOMBARDERI I HELIKOPTERI NA GRANICI - RUSI POKREĆU VAZDUŠNI UDAR: Postavljeni vojni kampovi, NATO spreman

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

NATO zvaničnici smatraju da bi Rusija mogla da pokrene vazdušni udar.

Izvor: Youtube/ MILITARY TUBE TODAY /SPUTNIK/screenshot

Visoke diplomate u NATO sugerišu da bi ruske snage mogle da pokrenu vazdušni udar zbog nagomilavanja vojnih aviona, bombardera i helikoptera u blizini granici. Američki obaveštajci sugerišu da je više od 80 odsto ruskog vazduhoplovstva "bezbedno i dostupno“.

"Dakle, očekuje se da će ruske snage pokrenuti vazdušne udare", rekao je viši diplomata NATO-a Fajnenšel tajmsu.

Moskva je postavila nove vojne kampove u Voronježu i Kursku, u blizini sjeveroistočne granice Ukrajine, na istom mjestu gjde su trupe bile stacionirane godinu dana prije početka invazije.

"Smatramo da su u ovim logorima smješteni rezervisti, a ovo je prvi dokaz da je do razmještanja došlo nedaleko od linije fronta. To sugeriše da bi oni uskoro mogli da budu prebačeni u Ukrajinu", rekao je za FT analitičar odbrane Konrad Muzika.

Ministri odbrane NATO-a u Briselu su razgovarali o snabdijevanju Ukrajini više artiljerijske municije i protivvazdušne odbrane. Ukrajina zahtijeva borbene avione, ali Vašington odbija da ih pošalje. Nakon sastanka Kontakt grupe članica NATO-a za pomoć Ukrajini, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da nema šta da se izvještava u vezi sa isporukom borbenih aviona, dodajući da SAD "nikada nisu sprečavale Poljsku da šalje šta god želi“ Ukrajini.

"Što se tiče toga da li Rusija sastavlja avione za veliki vazdušni udar ili ne, mi to trenutno ne vidimo tako", rekao je Ostin.