Svijet

STRATEGIJA HILJADU UDARA U DONBASU: Kako je ponovo oživjela doktrina maršala Žukova u bici za Bahmut!

Autor Anđela Pešić Izvor Kurir

Od kada je počela bitka u Donbasu često je bio govoroa o tome kao je ruska vojska nesposobna, kako su to alkoholičari, besposličari, krininalci koji nius sposobni za savremeno ratovanje. Prije svega demoralisani.

Izvor: Kurir TV

Od kraja avgusta kada je počela prva ukrajinska ofanziva na Herson, zatim na Izjumskom, a ona i Harkovskom planu govorilo se da je rat blizu kraja i poraz ruske vojske neminova.

A, onda krajem novembra prošle godine uslijedili su snimci iz Donbasa odnosno rovova, blata, kao da je 1915, 1916, 1917, i 1918, a ne 2022. Ljeto 2022 obilježila je artiljerija. Tako je bilo i novembra 2022. , artiljerijski dueli i sporadični juriši na obje strane.

Većina zapadnih autora, pisali, su govorili su da je poraz ruske vojske neminovan da ruska vojska nema snage da izvede maestralne velike ofanzive kao u doba SSSR-a kad su planirali da osvoje Zapad. Botovi su sve izvrtali smijali se, ali jedno nisu predvidjeli, a to je da u ovom slučaju taktika iscrpljivanja daje mnogo veće rezultate, nego taktika manevarskog ratovanja, koju je dobro primjenti u kasnijim fazama rata.

PVO SISTEMI NA ZGRADAMA, STRAH OD BRITANSKE OLUJNE SENKE! Mlakar: Rusi "ljuljaju brod"
Izvor: Kurir

Bitka za Bahmut je posebna priča. i tu su zapadni vojni analitičari, razni Instituti za proučvanje rata govorili da Rusija nema vojni kapacitet da zauzme taj grad koji neki smatraju ključem i najvažnijim faktorom bitke za osvajanje Donbasa. Suština je u potpunom okruživanju bahmuta u kotao, odnsno okruživanjem ukrajisnkih jednica koje se nalaze u samom gradu.

Fokus ruske vojske je na obod grada, da se obuhvati u kotao, doktrinu koju je Crvena armija preuzela od Vermahta sa početka rata sa dodatkom Žukovljeve doktrine iscrpljivanja neprijatelja, kao što je to bilo urađeno u vrijeme Staljingradske bitke i formiranja kotla na koji su kidisale oklopne i mehanizovane jednice da spasu 6. armiju iz obruča u čemu nisu uspjeli.

Izvor: KURIR TV/GRAFIKA

Upravo sada i Generalštab vojske Ruske Federacije počeo je u ovoj fazi da primenjuje strategiju "hiljade udara" -maksimalno iscrpljivanje ukrajinske vojske, da prebacuju što više artiljeriju i rezerve u Donbas i uključuju u bitku sa jedinicama Vagnera, artiljerijom DNR-a i efektivama ruskog SPECNAZ-a.

Svrha ovakve taktike bila bi prije svega privlačenje ukrajnskih strateških rezervi, koje su več sad načete zbog čega je u toku u oblastim pod kontrolom Kijeva prisilna mobilizacija svog stanovništa muškog pola koje može da učestvuje u borbama. Cilj je da te vojne snage napuste velike gradove i sve snage dopreme u Donbas na otvoreni prostor, kako bi u žestokim artiljerijskim napadima bili što više uništeni brojčano i izbačeni trajno iz borbe ili na duže vrijeme sa čime bi se u određnoj fazi otvorio prostor za lakše nastupanje oklopno mehanizovanih jednica i okruživanje manjih džepova ukrajinske odbrane dok bi glavnina snaga nastupala u ovom slučaju prema rijeci Dnjepar.

Izvor: KURIR TV/GRAFIKA

Otuda ako se pogledaju podaci koje je objavila ukrajinska strana o 500.000 vojnika. 1.800 tenkova. 3.950 oklopnih vozila. 2.700 artiljerijskih cijevi, 810 višecevnih bacača raketa, 400 borbenih aviona i 300 helikopteta napad je sasvim izvjestan. Da li u tri ili jednom pravcu ostaje za sad nepoznato. Britanski mediji pozivajući se na Ukrajince tvrde da glavni pravac nastupanja ide preko Bahmuta, a drugi južno udar od Hombruškog rta kod Hersona na Nikolajevski pravac, zaobilazeći masovno forsiranje rijeke Dnjepar koja je na nekim mjestima široka i do 10 km.

Za ovakvo masovno nastupanje ruskoj vojsci veliki problem je operativna pozadina, gdje na liniji 50-100 km od linije fornta ukrajinci imaju veliki niz gradova gdje drže rezerve, borbenu tehniku, naoružanje, hranu, goriva, maziva, bolnice, remontne kapacitete od kojih su najveći uništeni u nekoliko napada taktičkim balističkim raketama Iskander M iz Belgorodske i Brjanske oblasti i dronovima kamikazama.

Takvi gradovi koji imaju vojnu industriju, koja je još u vrijeme Sovjetskog Saveza tu postavljena su Harkov 1,4 miliona stanovinika misli se na sam grad dok sa okolinom to je oko 1,7 milina, inače drugi najveći grad u Ukrajini, Dnejpropetrovsk, koji sa okolinom ima 1,5 milona stanovnika i Zaporože koje sa okolinom ima 1,1 milon stanovnika.

Tagovi