Svijet

BRUTALNI "ABRAMS" STIŽE U UKRAJINU - AMERIČKI TENKOVI IDU U RAT! Bajden potvrdio: "Najbolji su na svetu", biće ih 30!

Autor Miloš Miranović Izvor mondo.rs

Američki predsednik je potvrdio da će poslati tenkove u Ukrajinu i da ih podržavaju od početka rata.

Izvor: Youtube/ Military TV/Screenshot

Bajdenova administracija odobrila je slanje 31 tenka M1 Abrams u Ukrajinu. Vest je usledila nakon što je Nemačka potvrdila da će Ukrajini staviti na raspolaganje 14 svojih tenkova Leopard 2. Slanje američkih tenkova u Ukrajinu potvrdio je američki predsednik Džo Bajden, koji je na početku odao počast Ukrajini, dodajući da se ta zemlja poslednjih 11 meseci "suočava sa zaista brutalnom ruskom agresijom".

"Abrams su najbolji tenkovi na svetu"

"Danas objavljujem da će Sjedinjene Države poslati 31 tenk Abrams u Ukrajinu, što je ekvivalent jednom ukrajinskom bataljonu. Taj korak mi je preporučio ministar odbrane Lojd Ostin jer će ovi tenkovi ojačati sposobnost Ukrajine da brani svoju teritoriju i ostvaruje strateške ciljeve", navodi se u saopštenju.

"Abrams su najbolji tenkovi na svetu, ali su u isto vreme izuzetno složeni za upotrebu i održavanje. Zato ćemo Ukrajini takođe obezbediti sve delove i opremu potrebnu za održavanje ovih tenkova na bojnom polju", rekao je Bajden, dodajući da će biti potrebno vreme za isporuku tenkova, ali će SAD "obezbediti da ukrajinske snage budu u potpunosti spremne za upotrebu Abramsa". 

Američki tenkovi
Izvor: Youtube/ Military TV

"U svakom trenutku ovog strašnog rata američki narod je snažno podržavao Ukrajinu", rekao je Bajden i dodao da je jutros razgovarao telefonom sa liderima Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Zapada i Italije. Zbog složenosti tenkova, SAD će uspostaviti opsežan program obuke za tenkove M1 Abrams, koji su komplikovani za rad i održavanje, rekli su ranije novinarima zvaničnici Bajdena. Abrams bi mogao da stigne u Ukrajinu za par meseci.