Svijet

TRUPE NISU BILE NA OVAKVOM NIVOU OD HLADNOG RATA! Bjelorusija prelomila, čeka se ISTORIJSKA odluka - "Sve je jasno..."

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Poljski vojno-politički analitičar Konrad Muzika smatra da "sve aktivnosti Bjelorusije ukazuju da će se uskoro pridružiti ratu u Ukrajini".

Izvor: youtube/screenshot/4K Urban & Nature/profimedia/shutterstock/Alexander Lukatskiy

Poljski vojno-politički analitičar Konrad Muzika izjavio je u intervjuu za "Sky News" da "sve ukazuje na to da će se Bjelorusija uskoro pridružiti ratu". On je opisao bjeloruske trupe kao neku vrstu "misterije". Dodao je da Bjelorusija obučava svoje trupe praktično otkad je i počeo rat u Ukrajini 24. februara 2022. godine, tačnije od aprila mjeseca.

"Intenzitet i obim vojne aktivnosti bjeloruskih oružanih snaga je na najvišem nivou od kraja Hladnog rata. Nikada nismo vidjeli takav nivo obuke bjeloruskih snaga. Od kraja aprila se sprovode obuku koja se odnosi na praktično svaku vojnu aktivnost koja bi im bila potrebna u slučaju da budu uključeni u rat. Oni su testirali i svoje kapacitete za mobilizaciju, pa su nedavno objavili da su završili ažuriranje podataka o svim vojnim rezervistima u Bjelorusiji.

To znači da je rezervni sistem sada spreman za mobilizaciju. Ono što im sada treba je samo politička odluka da se krene u mobilizaciju i rat. Ne znamo da li će se to dogoditi ili ne, jer nemamo uvid u tok misli bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Ali sve", rekao je Konrad Muzika, poljski vojno-politički analitičar.