Svijet

RUSI TVRDE DA SU POBIJEDILI U NAJKRVAVIJOJ BICI, UKRAJINA DEMANTUJE! Kremlj odahnuo, ključni faktor ozloglašeni Vagner

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Rusi tvrde da su osvojili ukrajinski grad Soledar koji ima veliki strateški značaj.

Rat u Ukrajini
Izvor: YouTube/WatLeaks

Ruska vojska saopštila je da je zauzela ukrajinski grad rudnik soli Soledar nakon duge bitke, nazivajući to "važnim" korakom za svoju ofanzivu, prenosi BBC. Pobjeda bi omogućila ruskim trupama da se probiju do obližnjeg grada Bahmuta i odsiječe ukrajinske snage, rekao je portparol.

Ovo je bila veoma samouvjerena i ambiciozna izjava Moskve. Međutim, ukrajinski zvaničnici su rekli da borba za Soledar i dalje traje i optužili Rusiju za "informacioni haos“. Bitka za Soledar bila je jedna od najkrvavijih u ratu. Grad je relativno mali, sa predratnim stanovništvom od samo 10.000 stanovnika, a njegov strateški značaj je sporan. Ali ako se potvrdi da su ruske snage preuzele kontrolu nad njim, onda će vjerovatno doći do velikog olakšanja u Kremlju.

Podjele su se pojavile između redovnih ruskih snaga i ozloglašene ruske paravojne grupe Vagner tokom bitke, uz ljubomorni rat koji se razvija oko toga ko treba da preuzme zasluge za napredovanje. Jedva da postoje zidovi u Soledaru, rekao je ove nedjelje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Opisujući gotovo apokaliptične scene, govorio je o obližnjem terenu kao da je prekriven raketnim udarima i posut ruskim leševima.

Njegov šef kabineta Andrij Jermak uporedio je borbu za Soledar i Bahmut sa jednom od najžešćih bitaka Prvog svjetskog rata, kod Verdena. Regionalni guverner Pavlo Kirilenko rekao je u četvrtak da je 559 civila, uključujući 15 djece, ostalo u Soledaru i da ne mogu da budu iseljeni.

Vojni analitičari osporavaju značaj grada za rusku vojsku zbog njegove relativno male veličine. Američki istraživački centar Institut za proučavanje rata saopštio je da, iako je vjerovatno da su ruske snage zauzele Soledar, ne vjeruje da će tada moći da opkole Bahmut.

Ipak, ako postane jasno da ga je Rusija uzela, onda će to u Moskvi biti viđeno kao napredak – čak i pobjeda. To je upravo ono što je potrebno predsjedniku Vladimiru Putinu pošto Rusija nije uspjela da zauzme nijedan grad u Ukrajini od jula 2022. Od tada, moskovske snage su pretrpjele čitav niz sramnih poraza.

Uspješan kontranapad Ukrajine je skoro potpuno potisnuo Rusiju iz oblasti Harkova na sjeveroistoku. U oktobru je napadnut ruski Kerčki most, a ruske snage su se sljedećeg mjeseca povukle iz grada Hersona. Južni lučki grad bio je jedina regionalna prijestonica koju je Rusija uspjela da zauzme od početka invazije. Zauzimanje Soledara bi bilo nešto što bi Moskva predstavila kao "dobre vijesti“ ruskom narodu i trupama na zimskoj liniji fronta.

Ali Serhij Čerevatiji, portparol istočne ukrajinske vojne komande, porekao je da je Soledar u ruskim rukama: „Nećemo davati više detalja jer ne želimo da otkrivamo taktičke pozicije naših boraca.

Zamjenica ministra odbrane Hana Malar rekla je da su borbe "u Soledaru bile vruće preko noći“. Ukrajinski borci su "hrabro pokušavali da održe odbranu", dodala je ona, u teškoj fazi rata. Predsjednik Volodimir Zelenski opisao je Soledara, Bahmuta i širu odbranu Donjecke oblasti u istočnoj Ukrajini kao glavno pitanje u svom noćnom obraćanju u četvrtak kasno. Zapadni i ukrajinski zvaničnici kažu da veliki dio borbi u Soledaru i Bahmutu vodi ozloglašena brutalna grupa Vagnerovih plaćenika.