Svijet

HITNO PRIZEMLJENI SVI AVIONI ŠIROM ZEMLJE! Panika na aerodromu, putnici PRESTRAVLJENI - ovaj sistem je doveo do HAOSA!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Svi letovi širom Sjedinjenih Američkih Država su danas obustavljeni zbog kvara u kompjuterskom sistemu Federalne uprave za vazduhoplovstvo.

Izvor: YouTube/Printscreen/TODAY

Svi letovi širom Sjedinjenih Američkih Država obustavljeni su danas zbog kvara u kompjuterskom sistemu Federalne uprave za vazduhoplovstvo, prenosi britanski "Daily Mail". Sistem američke Federalne administracije za vazduhoplovstvo (FAA) koji upozorava pilote i drugo letačko osoblje o opasnostima ili bilo kakvim promjenama u uslugama aerodromskih objekata i relevantnim procedurama nije obrađivao ažurirane informacije, pokazala je veb stranica regulatora civilnog vazduhoplovstva u srijedu.

U savjetu, "FAA" je saopštila da je njen sistem NOTAM (Obavještenje za vazdušne misije) "oboren“. Nije bilo neposredne procjene kada će se vratiti, pokazala je veb lokacija, iako su NOTAM-ovi izdati prije nestanka još uvijek bili vidljivi.

Danas je prijavljeno preko 400 kašnjenja letova unutar, u ili van Sjedinjenih Američkih Država. Uspaničeni i frustrirani putnici su na društvenim mrežama naveli da satima sjede na pisti u krcatim avionima. Zvaničnici "FAA" nisu otkrili kada se očekuje da problem bude riješen. Smatra se da postoji problem sa NOTAM sistemom - alatom koji se koristi da upozori pilote na potencijalne opasnosti tokom leta.

Tehničari trenutno rade na obnavljanju sistema i u ovom trenutku nema procjene za obnavljanje usluge”, navela je agencija.