Svijet

SPREMNI SMO NA PUTINOVU PUNU MOBILIZACIJU! JOŠ JEDNA ZEMLJA ULAZI U RAT: Ukrajinski komandant otkrio detalje sa fronta

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Popularni ukrajinski komandant Andrej Kovalčuk otkrio je situaciju sa ratišta.

Izvor: Youtube/Ukraine War

General-major Andrej Kovalčuk, jedan od najviših ukrajinskih vojnih oficira, kaže da bi kijevske snage bile spremne, čak i da se bore protiv miliona Rusa, ali da će im trebati sve smrtonosnija podrška zapadnih saveznika. Predsjednik Vladimir Putin bi čak mogao na kraju da naredi milionima vojnika da uđu rat dok ruska ofanziva posustaje pred žestokim i trajnim ukrajinskim otporom, rekao je u intervjuu general-major Andrej Kovalčuk, jedan od najviših ukrajinskih vojnih oficira.

On je rekao da će ukrajinske oružane snage biti spremne, čak i da se bore protiv miliona Rusa, ali će im biti potrebna sve smrtonosnija podrška zapadnih saveznika, uključujući potencijalno kasetnu municiju - vrstu oružja koju su mnoge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, zabranile. General-major Kovalčuk, 48, ključni kreator velike kontraofanzive na jugu zemlje, rekao je za Skaj njuz da će Ukrajina dobiti rat – povrativši svu svoju teritoriju, uključujući poluostrvo Krim.

Ali odlikovani i veoma iskusan oficir upozorio je da najžešće borbe tek predstoje.

Komentari su došli u širokom intervjuu u kojem je general-major Kovalčuk ​​iznio svoja razmišljanja o operaciji tokom ljeta i jeseni koja je ponovo zauzela dijelove teritorije u južnoj Ukrajini, koja je kulminirala oslobađanjem grada Hersona, jedine regionalne prestonice koja je imala je zarobljena od strane Rusije od pune invazije. Njegove najznačajnije primjedbe, međutim, bile su o potencijalu Rusije da proširi svoj napad.

"Znamo da će ponovo napasti"

Upitan da li će ruske snage ponovo pokušati da napadnu Ukrajinu sa sjevera, istoka i juga, možda čak i 24. februara, na godišnjicu početka invazije Kremlja u punom obimu prošle godine, komandant je rekao: "Da, predviđamo takve opcije, takvi scenariji. Spremamo se za to. Živimo sa mišlju da će oni ponovo napasti. To je naš zadatak."

Činilo se da je posebno usredsređen na mogućnost da ruske trupe ponovo napadnu preko Belorusije na sjevernu granicu Ukrajine - put ka prestonici.

"Razmatramo moguću ofanzivu iz Belorusije krajem februara, možda kasnije. Spremamo se za to. Istražujemo. Gledamo gdje skupljaju snagu i sredstva. Mi se spremamo., rekao je general-major Kovalčuk, govoreći na neotkrivenoj lokaciji u južnoj Ukrajini.

Prvi pokušaj Rusije da osvoji Kijev sa severa završio se ponižavajućim neuspjehom. Motivisanije ukrajinske snage, podržane u početku ograničenim protokom zapadnog oružja, uspjele su da u roku od nekoliko nedelja odbiju loše pripremljene i loše opremljene invazione trupe.

"Moramo biti spremni“ ako Putin naredi punu mobilizaciju

Ako bi Putin pokušao drugi put, oslanjajući se na ostatak od oko 300.000 vojnika koje je mobilisao tokom ljeta, Ukrajina bi bila bolje pripremljena da ih odbrani, upozorio je general.

"Mi smo minirali pojedinačne oblasti, a na određenim područjima pripremili pouzdanu odbranu. Više neće biti slučaj da oni Rusi jednostavno uđu, kao što je bio slučaj 24. februara (2022.)“, rekao je on.

Iskreno govoreći komandant – omiljen i veoma cijenjen među svojim trupama i kolegama – takođe je ukazao na mogućnost da ruski predsjednik naredi potpunu mobilizaciju u Rusiji dok se rat odugovlači, stvarajući potencijalno milione ljudi za slanje u borbu.

Upitan da li očekuje milionsku mobilizaciju, general-major Kovalčuk ​​je rekao: "Mislim da Putin razmišlja o tome. I ne možemo isključiti takvu opciju. Moramo biti spremni za to."

O tome da li će Ukrajina biti u stanju da se nosi sa tako velikom invazijskom silom, rekao je: "Definitivno da. Verujem da naša pozicija i pozicija naših partnera danas treba da bude jasna. Ako Putin izvrši potpunu mobilizaciju, naši partneri su spreman da nam pruži svu silu i sredstva da zaustavimo ne 300.000, već milionsku vojsku“.

Ukrajini treba više oružja

On je signalizirao da će zapadno oružje morati da postane još smrtonosnije da bi odgovorilo na takvu ekspanziju.

"Potrebno nam je više kolektivnog naoružanja – ne jurišnih pušaka, već mitraljeza, ne projektila, nego kasetne municije. Postoji odgovarajuća kontraakcija na dejstva neprijatelja. Sigurni smo da će nam partneri pomoći u tome – oni koji žele našu pobjedu. Jer danas ne pobjeđuje samo Ukrajina, već cio civilizovan svijet. I mi moramo da pobjedimo."

Velika Britanija je jedna od više od 100 zemalja koje su potpisale međunarodni sporazum koji zabranjuje upotrebu kasetnih bombi. Desetine zemalja još nisu potpisnice, uključujući Sjedinjene Države. Uskoro, general je rekao da je Ukrajini potrebno oružje zapadnih saveznika koje je namijenjeno za ofanzivne operacije. "Potrebni su nam i tenkovi i avioni. Potreban nam je i pouzdan sistem protivvazdušne odbrane koji je efikasan najmanje 95 odsto.“