Svijet

TESTIRANA RAKETA KOJA IMA DOMET DO AMERIKE! Kim pohvalio inženjere, Sjeverna Koreja ima oružje za MASOVNO uništenje!

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Vođa Sjeverne Koreje Kim Džong Un nadgledao je testiranje raketnog motora na čvrsto gorivo koje će poslužiti za proizvodnju interkontinentalnih balističkih raketa koje bi navodno mogle da imaju domet do obala Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Profimedia

Lider Sjeverne Koreje, Kim Džong Un, je nadgledao testiranje raketnog motora na čvrsto gorivo koje će poslužiti za proizvodnju interkontinentalnih balističkih raketa koje bi navodno mogle da imaju domet do obala Sjedinjenih Američkih Država, piše "Asošijeted Pres". Raketni motor na čvrsto gorivo velikog potiska bi mogao da posluži za novo strateško oružje čiji razvoj bi omogućio proizvodnju mobilnijih i teže uočljivijih sistema interkontinentalnih balističkih projektila.

Test statičkog lansiranja raketnog motora koji je izveden u četvrtak na sjeverozapadnom lansirnom postrojenju bio je prvi takav u Sjevernoj Koreji. Ovaj test je pružio sigurno naučno-tehnološku garanciju za razvoj još jednog novog sistema strateškog naoružanja.

Lider Sjeverne Koreje je pohvalio naučnike i tehničare tokom testa rekavši da očekuje da će novo oružje biti napravljeno u najkraćem vremenskom periodu. Kim Džong Un je u toku 2021. godine obećao interkontinentalne balističke rakete sa čvrstim gorivom, rakete sa više bojevih glava i nuklearne projektile za podvodno lansiranje i špijunske satelite.