Svijet

TAJNI RAT U UKRAJINI, DOVEDENE ELITNE JEDINICE: Iz duboke šume u Norveškoj, pravo na front - komandosi opasno rizikovali

Autor Miloš Miranović Izvor mondo.rs

Britanski komandosi navodno su učestvovali u "diskretnim operacijama" u Ukrajini.

Izvor: Tweet/D.Emery

Prema general-potpukovniku Robertu Magovanu, zamjeniku načelnika britanskog štaba odbrane i bivšem šefu Kraljevskih marinaca, britanski komandosi su bili uključeni u "diskretne operacije“ i izvršavali zadatke u "veoma osjetljivom okruženju“ u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane je ranije ove godine izvjestilo da je mali kontingent britanskog vojnog osoblja stacioniran u Ukrajini kako bi obezbjedio britansku ambasadu u Kijevu i održao diplomatsko prisustvo vlade tamo. Ali priznanje general-potpukovnika Magovana je prvi put da je visoki vojni zvaničnik potvrdio da su britanski marinci raspoređeni u Ukrajinu i da se direktno suočavaju sa ruskom invazijom.

"U januaru ove godine, grupa od 45 komandosa je raspoređena u kratkom roku, iz duboke, mračne zime na sjeveru Norveške, da evakuiše britansku ambasadu u Kijevu u Poljsku“, rekao je Magovan u komentarima objavljenim u Globe and Laurel", zvanični časopis Kraljevskih marinaca, prenosi Dejli mejl .

"Potom su se vratili u zemlju u aprilu da ponovo uspostave diplomatsku misiju, pružajući zaštitu ključnom osoblju. Tokom obje faze, komandosi su podržavali druge diskretne operacije u izuzetno osjetljivom okruženju i uz visok nivo političkog i vojnog rizika," dodao je.

"Kraljevski marinci su raspoređeni u Ukrajinu da podrže britansko diplomatsko prisustvo u zemlji; nisu imali borbenu funkciju“, rekao je portparol Kraljevske mornarice za Dejli mejl.

Prije ruske invazije 24. februara, britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da je mali kontingent vojnog osoblja bio u Ukrajini da isporuči oružje i sprovede obuku kako je opasnost od rata rasla. Kasnije je objavljeno da je britansko vojno osoblje, uključujući operativce iz SAS-a, najelitnijih britanskih specijalnih snaga, poslato da obučava ukrajinske vojnike u korišćenju sistema naoružanja nakon početka rata.

Ali britansko ministarstvo odbrane je u to vrijeme insistiralo da nijedan britanski vojnik nije bio uključen u borbene operacije. Britansko vojno osoblje je raspoređeno da podrži razgovore o značajnoj obuci koju je Ujedinjeno Kraljevstvo ponudilo Oružanim snagama Ukrajine“, izvjestili su oni. Oni nemaju borbenu funkciju“, naglasili su.

Specijalizovan za arktičko ratovanje

Grupa od 45 komandosa specijalizovana je za arktičko ratovanje i raspoređena je na vežbu obuke u Norveškoj, pre nego što je raspoređena u Ukrajinu da izvrši brzu evakuaciju osoblja ambasade. Evakuacija ključnih zvaničnika i diplomata iz Kijeva dogodila se neposredno prije ruske invazije.

Marinci su se potom u martu vratili u Norvešku, gdje su učestvovali u najvećoj vojnoj vježbi NATO-a od 1980-ih. Približno 30.000 vojnika iz 28 zemalja Evrope i Sjeverne Amerike bilo je uključeno u vježbe Cold Response 2022. Vježbe su imale za cilj da pokažu kako će ujedinjene multilateralne snage braniti Norvešku i sjeverni bok Evrope od savremeno opremljenog protivnika. Ali Magovanovo priznanje sugeriše da se nekoliko marinaca vratilo u Kijev samo mjesec dana nakon vežbi, da bi sproveli tajne operacije u ratu u Ukrajini.