Svijet

NJEMAČKA POSTAJE VODEĆA EVROPSKA SILA! Zvijer na nebu može da nosi NUKLEARNE projektile!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Njemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je planove njegove vlade da kupi američke borbene avione F-35 kao dio velike nadogradnje za njemačku vojsku.

Izvor: Profimedia

Njemački kancelar Olaf Šolc je potvrdio da će Njemačka da kupi nekoliko borbenih aviona F-35 od vojske Sjedinjenih Američkih Država. Radi se o avionima F-35 sa "dvostrukom sposobnošću". Šolc je ovo potvrdio napisavši u članku za američki časopis "Foreign Affairs", prenosi hrvatski "Jutarnji list".

"Njemačka će nastaviti da poštuje svoju posvećenost NATO sporazumima o nuklearnoj podjeli, uključujući kupovinu borbenih avina F-35 sa dvostrukom sposobnošću", napisao je Šolc.

Izraz “dvostruka sposobnost“ odnosi se na avione koji mogu da nose i nuklearne i nenuklearne projektile. Njemačka je decenijama učestvovala u NATO-ovom nuklearnom odvraćanju sa starijim borbenim avionima "Tornado". Stacionirani su u vazduhoplovnoj bazi Buehel, u zapadnoj pokrajini Rajna-Falačka.

Tornado će zamijeniti moderniji F-35 avioni, u okviru vladinih aktivnosti, koje, kako je najavio kancelar, predstavljaju “istorijsku prekretnicu“, u jeku sukoba Rusije i Ukrajine. Skupi novi avioni izazivaju zabrinutost u pogledu budžeta među zakonodavcima.

"Bild am Sontag" je izvijestio prethodnog vikenda da je ministarstvo odbrane upozorilo na značajne rizike u dogovoru, uključujući moguća vremenska kašnjenja i prekoračenje troškova. Šolc u članku za "Foreign Affairs" ističe tzv “globalnu prekretnicu” u pogledu bezbjednosne politike.

Njemci namjeravaju da postanu garant evropske bezbjednosti, što naši saveznici očekuju da budemo“, piše Šolc.