Svijet

BRITANIJA KUPUJE MORSKO ČUDOVIŠTE! Ovo je najmoćnija podmornica na svijetu - ona će GOSPODARITI evropskim vodama

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Vojska Velike Britanije je potpisala ugovor vrijedan 15,4 miliona funti za nabavku besposadne podmornice koja važi za navodnu najmoćniju podmornicu na planeti!

Izvor: Youtube/Win Match/printscreen

Vlada Velike Britanije je potpisala ugovor vrijedan 15,4 miliona funti o kupovini navodno najmoćnije podmornice na svijetu. Radi se o besposadnoj dron podmornici koji je dugačak 12,2 metara i po svojoj veličini odgovara čuvenom autobusu gradskog prevoza u Londonu - "dabl dekeru", piše "Biznis Insajder".

Prvi britanski podmornički dron, koji se naziva "Cetus" na osnovu čuvenog morskog čudovišta Keti iz grčke mitologije, će se koristiti za zaštitu ključne nacionalne infrastrukture kao i za praćenje sumnjivih aktivnosti u podvodnom svijetu. Britansko ministarstvo odbrane navodi da ova podmornica može da pokrije oko 1.600 kilometara u jednoj misiji i da može da izvršava zadatke na dubinama koje su dosta veće od dubina na kojima se danas nalaze britanske podmornice.

"Biće to najveća i najsloženija podmornica bez posade kojom upravlja neka evropska mornarica", stoji u saopštenju britanske vlade.

Admiral britanske mornarice Ben Kej se oglasio i prokomentarisao je kratko ovu podmornicu.

"Ova izuzetna autonomna podmornica će u potpunosti da preokrene igru i pomoći će Britaniji da dominira u podvodnim bitkama", rekao je on.

Vlada Velike Britanije se navodno odlučila na ovaj korak zbog eksplozije na gasovodu "Sjeverni tok". Zapadne sile tvrde da je za to odgovorna Rusija, dok ona tvrdi da nema logike da Moskva stoji iza toga. I britanski ministar odbrane Ben Valas je dao kratku izjavu za medije povodom "Cetusa".

"Kako bi odgovorila na rastuće prijetnje našoj podvodnoj infrastrukturi, Kraljevska mornarica mora da bude ispred konkurencije. Imamo pravu stvar za zaštitu i sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva i naših saveznika", izjavio je britanski ministar odbrane Ben Valas.