Svijet

POBUNA UNUTAR EU ZBOG CIJENE NAFTE! RASTE BIJES, A POLJSKA I DALJE NE POPUŠTA:"Nema dogovora, primjenjujemo oštre mjere"

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Ograničenje cijene nafte je "kamen spoticanja" za članice EU.

Izvor: Shutterstock

Zemlje članice EU nisu danas uspjele da se dogovore o ograničenju cijene ruske nafte na moru, pošto je Poljska insistirala da ta granica mora biti niža od one koju je predložila G7 kako bi se smanjila sposobnost Moskve da finansira invaziju na Ukrajinu, kažu diplomate.

"Nema dogovora. Zakonski tekstovi su sada usaglašeni, ali Poljska i dalje ne može da pristane na cijenu", rekao je jedan diplomata.

Novi datum za pregovore još nije određen, dodao je on, iako se očekuje da mehanizam ograničenja cijena stupi na snagu 5. decembra. Ukoliko do sledećeg ponedeljka ne bude dogovora o ograničenju cijena koje je predložila G7, EU će primeniti oštrije mjere dogovorene krajem maja – zabranu uvoza sve ruske sirove nafte od 5. decembra i zabranu uvoza naftnih derivata iz 5. februara, saopštile su poljske diplomate.

Mađarska i još dvije centralnoevropske zemlje bez izlaza na more obezbijedile su izuzeće od te zabrane, podsjeća Rojters. Grupa sedam industrijalizovanih nacija (G7) predložila je blažu verziju zabrane kako bi opskrba naftom u globalnoj ekonomiji ostala stabilna, jer Rusija isporučuje 10 posto svjetske nafte.

Grupa je predložila da EU i drugi globalni kupci nastave da kupuju rusku naftu, ali samo ako je njena cijena na ili ispod nivoa dogovorenog sa G7. Ovo bi smanjilo prihode Kremlja. G7 je predložila gornju granicu od 65-70 dolara po barelu, ali Poljska i neki drugi kažu da to neće naškoditi Moskvi. Poljska, Litvanija i Estonija zagovaraju ograničenje cijene od 30 dolara po barelu. Poljaci su potpuno beskompromisni po pitanju cijene, ne predlažući prihvatljivu alternativu“, naglasio je diplomata Unije. "Jasno je da raste bijes zbog poljskog stava", dodao je on.