Svijet

NOVA VELIKA SMJENA U VRHU RUSKE VOJSKE! Lapina žestoko kritikovali, pa ga sad ŠUTNULI?! Došao je novi Putinov KOMANDANT!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Komandant ruskog Centralnog vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin zamijenjen je general-majorom Aleksandrom Linkovim, tvrde Britanci.

Izvor: YouTube/WarMedia/Printscreen

Britansko ministarstvo spoljnih poslova je u jutrošnjem saopštenju za javnost saopštilo da je došlo do nove velike promjene u vrhu ruske vojske. "3 novembra 2022. godine general-major Aleksandar Linkov je navodno imenovan za vršioca dužnosti komandanta Centralnog vojnog okruga Rusije. Linkov je zamijenio general-potpukovnika Aleksandra Lapina, koji je navodno razriješen krajem oktobra 2022. godine", pišu Britanci.

"Ako je tačno, ovo je najnoviji slučaj nakon serije otpuštanja visokih ruskih vojnih komandanata od početka invazije u februaru 2022. Komandanti Istočnog, Južnog i Zapadnog vojnog okruga smijenjeni su ranije ove godine", dodali su Britanci.

"Lapina su zbog svog lošeg učinka na bojnom polju u Ukrajini široko kritikovali i čečenski lider Ramzan Kadirov i šef Vagnera Jevgenij Prigožin", dodaje se. "Ove smjene predstavljaju nastavak obrasca optuživanja visokih ruskih vojnih komandanata za neuspjehe u postizanju ruskih ciljeva na bojnom polju", pišu Britanci i dodaju da je ovo pokušaj da se skine odgovornost sa samog vrha države.