Svijet

HAOS NA IZBORIMA! Predsednik izgubio na glasanju, njegove pristalice blokirale puteve - pale gume i napadaju POLICIJU!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Brazilska policija je počela da razbija stotine demonstracija pristalica Žaira Bolsonara, oslobađajući auto-puteve i puteve koji su bili blokirani širom zemlje. Bolsonaro je izgubio na izborima.

Izvor: Twitter/@BigBossFacho

Pristalice desničarskog kandidata Bolsonara nisu prihvatile njegov poraz na predsedničkim izborima u nedelju u Brazilu. Bolsonaro je izgubio izbore od Luis Injacija Lule da Silve. Njegove pristalice su u izbornoj noći plakale i odmah blokirale puteve u znak protesta, prenosi britanski "Gardijan". Palili su gume i parkirane automobile što je dovelo do haosa u zemlji.

On se zahvalio biračima koji su glasali za njega, ali nije priznao poraz na izborima. Bolsonaro takođe nije osporavao izborni rezultat, kako su se neki plašili da bi mogao, prenosi britanski "BBC". Njegov šef kabineta se oglasio nakon kratke izjave Bolsonara u kojoj je rekao da će početi „proces tranzicije vlasti“. Bolsonaro je rekao da je uvek ostao u okviru ustava i da će nastaviti da ga poštuje. On uopšte nije spomenuo Luisa Injacij Lulu da Silvu, svog najvećeg rivala, koji ga je u nedelju pobedio.

Brazilski vrhovni sud je presudio da federalna policija za auto-puteve mora "odmah preduzeti sve mere“ i očistiti "nezakonito opstruisane puteve“. Vlasnici kamiona koji se koriste kao barikade biće kažnjeni sa oko 17.000 funti za svaki sat koji su ostali na putevima kao deo blokade, saopštio je sud. Na snimcima se vidi kako policajci teraju demonstrante koji sede nasred puteva prskajući ih biber sprejom. Na drugim lokacijama policija je mirno ubeđivala demonstrante da idu kućama. Pre presude Vrhovnog suda, deo policajca je navodno ohrabrio demonstrate da istraju u protestima i rekli su ih da su uz njih.