Svijet

LUKAŠENKO POKREĆE MOBILIZACIJU, PLAN JE SPREMAN: Oni prvi idu u rat, ali ne kako Ukrajina očekuje! Sve je u tajnosti

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Lukašenko je pokrenuo tajnu mobilizaciju, a u prvoj fazi biće angažovano oko 2.000 ruralnog stanovništva.

Izvor: Profimedia/Youtube/screenshot/euronews

Aleksandar Lukašenko počeo je da sprovodi tajnu mobilizaciju malih razmera kako bi "popunio postojeće borbene jedinice", prema nezavisnoj bjeloruskoj publikaciji Naša Niva, prenosi Kyiv Independent.

"Ići će pod izgovorom testiranja borbenih sposobnosti", piše Naša Niva pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora.

"U prvoj fazi to neće uticati na velike gradove - prvo će se biti mobilizovano ruralno stanovništvo." Lukašenko nije javno objavio početak mobilizacije. Prema Nivi, Bjelorusija prvo planira da mobiliše oko 2000 ljudi. Prema intervjuu ruskog lista Izvestiya s bjeloruskim ministrom spoljnih poslova Vladimirom Makeijem objavljenom 14. oktobra Bjelorusija je proglasila režim protivterorističke operacije. Vojska i specijalne službe zemlje "spremne su da odgovore na sve provokacije susjednih zemalja", rekao je Makei.

Ukrajinski general-pukovnik Serhii Najev rekao je 14. oktobra da Ukrajina stalno prati nivo vojnih prijetnji s bjeloruske teritorije i "preduzima mjere" kako bi osigurala da su ukrajinske trupe "u odgovarajućem broju i imaju potrebno oružje, vojnu opremu i potencijal borbenih snaga", rekao je Najev.