Svijet

PUTIN I LUKAŠENKO UDRUŽILI VOJNE SNAGE! RASPOREĐUJU TRUPE: "Da niste pipnuli našu teritoriju svojim prljavim rukama!"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Dogovorom iz Sankt Peterburga Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko prave zajedničke trupe.

Izvor: YouTube/Screenshot/euronews (in English)/Profimedia

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom dogovorio razmeštanje zajedničkih regionalnih trupa. On je kazao da je putem nezvaničnih kanala "upozoren na udar na Bjelorusiju sa teritorije Ukrajine".

"Formiranje ove grupe je počelo. To traje, mislim, dva dana. Izdao sam naređenje da počnemo da formiramo ovu grupu", rekao je Lukašenko na sastanku sa vojnim i bezbjednosnim zvaničnicima, prenosi Komersant. On je precizirao da je dogovor sa Putinom postignut tokom njihovog susreta u Sankt Peterburgu.

"U vezi sa zaoštravanjem na zapadnim granicama, dogovorili smo se da rasporedimo regionalnu grupaciju Ruske Federacije i Republike Bjelorusije... Ako nivo prijetnje dostigne sadašnji nivo, počinjemo da koristimo zajedničke trupe", rekao je predsednik Bjelorusije.

"Moj odgovor je jednostavan - recite predsjedniku Ukrajine i drugim ludacima da će im Krimski most izgledati kao cvijeće ako dirnu u bar jedan metar naše teritorije svojim prljavim rukama", zaprijetio je Lukašenko.

Najmanje četiri eksplozije čule su se u centru Kijeva ovog jutra. Ukrajinski mediji javljaju da su gađani i Dnjepar i drugi gradovi. Ovo je prvi put da je Kijev pogođen nakon nekoliko mjeseci. Radi se o najobimnijim ruskim udarima još od prvih dana rata. U subotu se u eksploziji i požaru urušio dio mosta koji spaja Krimsko poluostrvo sa kopnenim dielom Rusije. Moskva je saopštila da je kamion bomba izazvao požar i urušavanje mosta.