Svijet

MOSKVA JE NAPRAVILA OZBILJNU GREŠKU! Bajden i Šolc o planu za Ukrajinu: To može da ima ozbiljne posledice

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Lideri SAD i Njemačke razgovarali su o planovima za rat u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Njemački kancelar Olaf Šolc i američki predsjednik Džozef Bajden imali su zvanični telefonski razgovor u nedelju u susret samitu G7 i G20 koji će se baviti invazijom Rusije na Ukrajinu i posledicama rat u Ukrajini koji je nastao. "Njemački kancelar Olaf Šolc i američki predsjednik Džo Bajden razgovarali su telefonom u nedelju i saglasni su da su najnovije nuklearne prijetnje Kremlja neodgovorne i da je mobilizacija ozbiljna greška", navodi se u saopštenju njemačke vlade, prenosi Rojters.  

Dvojica lidera, u skoro jednočasovnom razgovoru usaglasili su se da neće prihvatiti rusku aneksiju ukrajinske teritorije, ocjenivši taj postupak Moskve "daljom eskalacijom sukoba". Lideri su takođe ocjenili da je djelimična mobilizacija koju je proglasio ruski predsjednik Vladimir Putin pokazala "gorku cijenu" koju su Rusi morali da plate zbog postupaka njihovog lidera.

"Oni su kritikovali najnovije nuklearne prijetnje Moskve kao neodgovorne, saglasni su da bi takav korak imao izuzetno ozbiljne posledice po Rusiju", navodi se u saopštenju. Na temu napada na gasovode Sjeverni tok, dvojica lidera su se dodali da će se sabotaža kritične infrastrukture odlučno riješiti.

U saopštenju Bijele kuće takođe su potvrđeni razgovori između Šolca i Bajdena: "Lideri su potvrdili da osuđuju ruski pokušaj aneksije ukrajinske teritorije, kao i stalnu posvećenost da Rusiju pozovu na odgovornost za svoje brutalne akcije i obezbjede bezbjednosnu i ekonomsku pomoć Ukrajini".