Svijet

EU ĆE OBUČITI 15.000 UKRAJINSKIH VOJNIKA! Otvaraju se centri u ove DVIJE evropske zemlje, otkriveno čemu će ih učiti!

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Evropska unija najavila je novu moguću pomoć Ukrajini.

Izvor: Profimedia

"Planovi za stvaranje misije Evropske unije za obuku za pripadnika Oružanih snaga Ukrajine uključuju obučavanje oko 15.000 ljudi", objavio je u nedelju njemački list "Velt am Sontag", pozivajući se na izvore u Briselu. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj najavio je 5. oktobra da bi, zbog rata u Ukrajini, obuka ukrajinskih vojnika mogla da počne 17. oktobra, ako tu odluku usvoje ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Luksemourgu.

Kako prenosi "Velt am Sontag", misija bi trajala dvije godine, a predviđeno je da u Poljskoj i Njemačkoj budu otvorena dva centra za obuku ukrajinskih vojnika. Prema pisanju njemačkog lista, Ukrajina je tražila od Evropske unije pomoć pri obuci za rukovanje savremenim oružjem za 50.000 ljudi.  

Iz bezbjednosnih razloga to ne bi trebalo da se odvija u Ukrajini, već u zemljama EU. Političko-bezbjednosni komitet (PSC), koji uključuje ambasadore odgovorne za bezbjednosnu i odbrambenu politiku iz 27 zemalja članica, navodi "S obzirom na hitnost ukrajinskih zahteva, relevantni moduli i strukture trebalo bi da budu brzo postavljeni". Prema njihovoj odluci, na operativnom nivou trebalo bi da postoi multinacionalna komanda za obuku, odnosno Kombinovana komanda za obuku naoružanja koja će prema nezvaničnim informacijama iz diplomatskih krugova biti uspostavljena u Poljskoj. Tamo će ukrajinski voіnici biti obučavani da se odbrane od hemijskog, biološkog i nuklearnog oruža, kao i sajber napada. Takođe će ih obučavati na poljima popravke oružja, PVO odbrane i upotreba artiljerije.

Njemački list prenosi da su su diplomatski izvori istakli da će Njemačka ponuditi specijalne jedinice za obuku većeg obima za program Specijalne komandne obuke, na primjer za deminiranje ili taktičku obuku. Pored toga, kursevi će se održavati iu raznim zemljama EU.