Svijet

"GLEDAO SAM PUNO PUTINOVIH GOVORA ZA 15 GODINA, OVO NIKAD NISAM ČUO!" Ugledni novinar šokirao otkrićem

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Poznati novinar Fajnenšel tajmsa Maks Sedon prokomentarisao je na društvenim mrežama govor Vladimira Putina povodom aneksije.

Izvor: The Telegraph/YouTube

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak najavio spajanje ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, iz cijelog svijeta su brojne reakcije na taj čin, kao i na govor koji je tom prilikom održao. Reakcije dolaze u vidu izjava, saopštenja i objava na društvenim mrežama. Posebno je dramatična najava Maksa Sedona, poznatog novinara uglednog Fajnenšel tajmsa, na Tviteru.

"Gledao sam mnogo Putinovih govora u posljednjih 10-15 godina, a ovaj je po mnogo čemu najantiameričkiji. Da sam ja zapadni kreator politike koji se pita da li će zaista upotrebiti nuklearno oružje — a nije... Nisam još stigao do toga, bio bih veoma zabrinut", napisao je Sedon.

U međuvremenu su se oglasili i lideri zemalja Evropske unije. Lideri 27 zemalja evropskog bloka "nedvosmisleno odbacuju i osuđuju“ nezakonitu aneksiju četiri ukrajinske okupirane teritorije. To je je nezakonito i ne proizvodi nikakva pravna dejstva, rekli su.

"Odlučno odbacujemo i nedvosmisleno osuđujemo nezakonitu rusku aneksiju ukrajinskih regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona“, navodi se u saopštenju članica Evropskog savjeta, odnosno šefova država ili vlada 27 država članica.

Pogledajte fotografije sa potpisivanja sporazuma:

"Namjernim podrivanje međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i očiglednim kršenjem osnovnih prava Ukrajine na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, osnovnih principa sadržanih u Povelji UN i međunarodnom pravu, Rusija dovodi u opasnost globalnu bezbjednost“, dodaje se.