Svijet

"PJEVAO SAM RUSKU HIMNU SVAKI DAN!" Ispovijest muškarca zarobljenog u Ukrajini: "Rekao mi je da ću imati NAJLJEPŠU SMRT"

Autor Anja Radunović Izvor mondo.rs

Oglasio se Britanac koji je bio u ruskom zarobljeništvu.

Izvor: YouTube/Printscreen/ITV News

Ejden Aslin, Britanac koga su snage koje podržava Rusija zarobile u Ukrajini, kaže da je svakog jutra bio prisiljen da pjeva rusku himnu. On je ipak oslobođen u srijedu uveče nakon što je Saudijska Arabija posredovala u razmjeni između Rusije i Ukrajine. Po izlasku je rekao da su ga čuvari i vojnici u zatvoru "tretirali gore od psa" i da su ga držali u samici pet mjeseci. On je u ispovijesti za "The Sun" u nedelju rekao da je bio izboden premlaćen zbog svojih tetovaža, a da je nakon toga upitan da li želi "brzu ili lijepu smrt" Rekao je da su zatvorenici svakog jutra morali da pjevaju rusku himnu: "A da je ne otpijevate, dobili biste kaznu za to. Dobili biste batine", rekao je on.

Među oslobođenima je bilo još pet britanskih državljana uključujući Džona Hardinga, Dilana Hilija, Endrua Hila i Šona Pinera. Aslin iz Njuarka, zarobljen je u aprilu dok se borio u jugoistočnom gradu Mariupolju. Njemu, Pineru i državljaninu Maroka, Brahimu Sadunu, suđeno je u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i rečeno im je da se suočavaju sa smrtnom kaznom .

Osvrćući se na vrijeme kada je uboden nožem u leđa, Aslin je rekao: "Znao sam da postoji velika vjerovatnoća da ću biti ubijen". Dodaje da ga je tada jedan Rus koji ga je čuvao upitao: "Hoćeš li brzu smrt ili lijepu smrt?". Odgovarajući na to da želi brzu Rus mu je rekao: "Imaćeš prelijepu smrt, a ja ću se pobrinuti da to bude najljepša smrt". Rekao je da je pretučen zato što je imao tetovažu ukrajinskog trozuba i što je bio na ratištu i u Siriji.  Aslin je rekao da su ga držali u ćeliji za dva čovjeka sa četvoro ljudi i da je morao da spava na prostirci zaraženoj vaškama.

"Nismo mogli da odemo do toaleta kako treba jer nismo imali toalet, morali smo da koristimo prazne flaše. Prživio sam tri nedelje jedući komade hleba i vodu, na kraju smo morali da ih preklinjemo da nam daju vodu iz česme. U ćeliji je bio prozor, ali nije imao ništa da nas zaštiti od spoljašnjih uticaja, uvijek je bilo hladno. Čim sam rekao da sam iz Velike Britanije na provjeri pasoša dobio sam snažan udarac u nos", rekao je on i dodao da je jedini put kada su ga pustili bio kako bi ga iskoristili za propagandne snimke ili da obavi telefonske pozive.