Svijet

STIŽE NATO POJAČANJE! SUROV ODGOVOR NA RUSKE "LAŽNE" REFERENDUME! "Glasanja nisu legitimna, ništa ne mijenjaju!"

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da će odgovoriti akcijom na ruske referendume koje se sprovode na okupiranoj teritoriji.

Jens Stoltenberg
Izvor: Youtube/screenshot/CNBC

NATO će pojačati svoju pomoć Kijevu kao odgovor na ruske "lažne" referendume na okupiranim teritorijama Ukrajine, izjavio je u petak generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg. On je govorio dok je Moskva pokrenula glasanje o pridruživanju četiri regiona Rusiji, za šta Kijev i njegovi saveznici kažu da je lukavstvo za aneksiju teritorija i eskalaciju sedmomjesečnog rata.

"Naš odgovor, odgovor NATO-a, je da pojačamo podršku. Najbolji način da se okonča ovaj rat je da se dodatno ojačaju Ukrajinci na bojnom polju kako bi u nekoj fazi mogli da sjednu i postignu jrešenje koje je prihvatljivo za Ukrajinu i koje čuva Ukrajinu kao suverenu, nezavisnu naciju u Evropi", rekao je Stoltenberg za CNN u intervjuu.

"Glasanja su izazvala bojazan da bi Moskva mogla da uključi te četiri oblasti, a zatim da napade prikaže kao napad na samu Rusiju. Upravo na to treba da budemo spremni, da će Rusija koristiti ove lažne glasove za dalju eskalaciju rata u Ukrajini. Ali ovi glasovi nemaju legitimitet i naravno ništa ne mijenjaju. Ovo je i dalje agresivni rat Rusije protiv Ukrajine“, rekao je Stoltenberg.

NATO saveznici podržavaju Ukrajinu oružjem, municijom, drugom vojnom opremom i obukom. Četvorodnevni referendumi su na brzinu organizovani nakon što su ukrajinske trupe ranije ovog mjeseca ponovo zauzele velike djelove sjeveroistoka u kontraofanzivi.

Tagovi