Svijet

"ZAŠTO BISMO IŠLI U RAT", MOBILISANI MUŠKARCI ODBIJAJU POSLUŠNOST: Urlaju na Putinovu službenicu - Jesmo li potlačeni

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Na mrežama je osvanuo video snimak mobilisanih muškarca koji se prepiru sa Putinovom službenicom, jer ne žele da idu u rat.

Izvor: Twitter/screenshot/TadeuszGiczan

Nakon proglašene djelimične mobilizacije, veliki broj Rusa je napustio zemlju, a oni koji su morali da ostanu, ne samo da se bune, već i smišljaju načine kako bi mogli da izbjegnu poziv. Na jednom video snimku prikazuje se svađa između mobilisanih muškaraca i navodne Putinove službenice.

Video prikazuje grupu muškaraca u Dagestanu, republici na sjeveru Kavkaza koja je dio Ruske Federacije, kako se prepiru sa službenicom koja im objašnjava da moraju ići u rat jer se tu radi o njihovoj i budućnosti zemlje. Žena govori o tome kako se njen deda borio u Drugom svjetskom ratu i kako se sad oni takođe, moraju boriti.

"Boriti se za budućnost? Pa mi jedva imamo sadašnjost”, ljutito govori jedan muškarac Drugi kaže: "Jesmo li sada potlačeni?"

Žena im odgovara: "Pa, naravno da ne", a on pita dalje: "Zašto bismo onda išli u rat?", treći dobacuje: "To je samo politika, to nije rat!“

Ona se ljuti i viče: "Jeste li normalni? Što vi to govorite?"

Na društvenim mrežama objavljen je niz videozapisa koji prikazuje muškarce iz raznih dijelova Rusije koji se ukrcavaju u autobuse koji će ih odvjesti do zapovednih centara vojske. Ispraćaju ih članovi porodice, a na snimcima se mogu vidjeti žene koje plaču za njima.

Tagovi