Svijet

DA LI PUTIN MOŽE DA MOBILIŠE MILION VOJNIKA? Otkriven tajni dokument Kremlja, oglasio se saradnik ruskog predsjednika

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov oglasio se u četvrtak o spekulacijama da bi Moskva mogla da mobiliše ukupno milion vojnika.

Izvor: Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je u srijedu plan djelimične mobilizacije i potpisao ukaz od deset tačaka. Medij "Novaja gazeta Evropa" tvrdi da se u povjerljivom sedmom stavu, koji nije zvanično objavljen, pominje mogućnost regrutacije do milion ljudi. U samom dokumentu ta stavka je označena pod naslovom "samo za službenu upotrebu".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je rekao da će tokom djelimične mobilizacije koja je proglašena u zemlji u službu biti pozvano 300.000 rezervista. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov odbacio je ove informacije da je planirana mobilizacija do milion muškaraca u okviru trenutne kampanje djelimične mobilizacije. "Ovo je laž", rekao je on za TAS. Prema procjenama sajta globalfirepower.com Rusija raspolaže se ukupno 1.350.000 vojnika, od kojih je u aktivnoj službi 850.000, rezervista je 250.000, a plaćenih vojnika je 250.000.