Svijet

POTRESNI PRIZORI IZ RUSIJE, ŽENE JECAJU OD TUGE: Stotine muškaraca napušta porodice, odvode ih autobusima

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Nakon uvođenja djelimične mobilizacije, na društvenim mrežama pojavljuju se snimci mobilisanih muškaraca širom Rusije kako napuštaju rodna mjesta i domove.

Izvor: Instagram/screenshot/holod.media/Twitter/screenshot/nexta_tv

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret o djelimičnoj mobilizaciji, Rusi su masovno počeli da napuštaju zemlju. Direktni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Jerevan u Jermeniji, obije destinacije koje Rusima omogućavaju ulazak bez vize, rasprodate su u srijedu, prema podacima avio-kompanija. Isto je i sa nekim rutama sa presijedanjima, uključujući one od Moskve do Tbilisija, koje su takođe bile nedostupne, dok letovi od prijestonice do Dubaija koštaju od pet do deset hiljada eura, javljaju na društvenim mrežama ogorčeni Rusi.

Na društvenim mrežama pojavljuju se snimci mobilisanih muškaraca širom Rusije koji napuštaju svoja rodna sela i gradove.  Objavljeni su brojni snimci iz raznih krajeva Rusije, koji prikazuju muškarce koji ulaze u autobuse koji će ih odvesti do komandnih centara vojske. Njih ispraćaju članovi porodice, mahom supruge i djeca.

Tokom jučerašnjeg dana održani su protesti u raznim krajevima zemlje posle Putinove odluke. Više od 1.311 ljudi u 38 gradova uhapšeno je širom Rusije na protestima protiv mobilizacije, saopštio je ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info. Oni su naveli da su među njima najmanje 502 osobe uhapšene u Moskvi i 524 osobe u Sankt Peterburgu.

Na društvenim mrežama i rijetkim opozicionim medijima u Rusiji objavljivani su snimci na kojoma se vidi kako policija hapsi demonstrante dok uzvikuju parole protiv Putina.

Za let od Moskve do Beograda cijene karata juče su dostizale između 1.600 i 5.600 dolara. Većina letova Air Serbia na relaciji Moskva – Beograd juče je rasprodata. Prema podacima na sajtu ove kompanije prvi slobodni termini su 25. i 26. septembar, a zatim 9. oktobar.