Svijet

PAŽNJA CIA UPOZORAVA: Ne potcijenjujte Putina, sad mora da donese odluku ključnu za dalji tok rata!

Autor Anja Radunović Izvor Kurir

Neuspijesi Rusije i ograničeni resursi u Ukrajini pokazuju da njene snage nisu u stanju da ostvare prvobitne ciljeve predsjednika Vladimira Putina u invaziji koja je počela 24. februara, rečeno je na bezbjednosnoj konferenciji u Vašingtonu.

Masovni bijeg ruskih snaga iz Harkovske oblasti, koji je iznenadio sve, pa čak i samu ukrajinsku vojsku, podstakao je zapadne analitičare na novu raspravu o mogućem daljem raspletu rata u Ukrajini.

Kontrola Ukrajine

Dejvid Koen, zamijenik direktora CIA, upozorio je da, ipak, ne bi trebalo potcijenjivati predsjednika Rusije:

- Bila bi greška potcenjivati Putinov apetit u ovom trenutku. Mislim da ne bi trebalo potcijenjivati njegovu privrženost originalnoj ideji, a to je da u potpunosti kontroliše Ukrajinu. Mislim da nismo videli nijedan razlog koji bi nas naveo da vjerujemo kako je odustao od tog cilja.

Koen je naveo kako američke obaveštajne službe zasad ne vide nikakve dokaze da Rusija planira korišćenje oružja za masovno uništenje:

- Ako se u Moskvi odluče na neku vrstu odmazde protiv Amerike, to će se vjerovatno svesti na nove pokušaje uplitanja u naš politički sistem.

Kako prenosi portal Strajps, general-pukovnik Skot Berijer, prvi čovjek Odbrambene obavještajne agencije, rekao je da je rat došao do tačke kada će Putin morati da izvrši reviziju svojih ciljeva:

- Sada je prilično jasno da neće biti u stanju da učiniti ono što je na početku namjeravao. Rusi su planirali okupaciju, ne nužno invaziju, i to ih je unazadilo. Putin sada dolazi do tačke kada će morati da donese odluku. Mi ne znamo koja će to odluka biti. Ali ona će odrediti koliko će dugo trajati ovaj sukob.

Nepovjerenje

Na drugoj strani, Džek Votling, stručnjak za kopneno ratovanje britanskog tink tenka RUSI, istakao je važnost morala vojnika na frontu:

- Moral je najbitniji faktor za kopnene snage. Ne radi se samo o tome kako se vojnici osjećaju povodom svojih izgleda u odnosu na neprijatelja, već i o iskustvima koja su nedavno imali, kao i šta da očekuju u budućnosti. Rusi imaju loš moral, loše odnose sa saborcima, a od samog početka nemaju povjerenja u svoje komandire. Većini vojnika nisu ni rekli da počinje rat, i mnogo toga što su im rekli o Ukrajincima bilo je pogrešno. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je da je prerano vjerovati da je ukrajinsko oslobađanje Harkovske oblasti početak kraja rata.

Aleksandar Lukašenko

Ukrajina će biti sravnjena sa zemljom

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Amerika gura Evropu prema oružanom sukobu s Rusijom s ciljem slabljenja Rusije i uništenja Bjelorusije. Lukašenko je to izjavio na tribini "Ovo je naša istorija" povodom Dana narodnog jedinstva.
- Amerika gura Evropu u vojni sukob s Rusijom na teritoriji Ukrajine. Ne skrivaju svoje planove. Ugovori su sklopljeni za godine koje dolaze. Cilj je oslabiti Rusiju i uništiti Bjelorusiju. Ukrajina će biti sravnjena sa zemljom. Kolaps Ukrajine je već počeo. Šteta je što naši susjedi nisu naučili lekcije iz istorije - rekao je Lukašenko.