Svijet

SUD U SAD-U IMENOVAO PRAVNIČKOG VETERANA ZA NEZAVISNOG ARBITRA U ISTRAZI PROTIV TRAMPA!

Autor Mirela Ljumić Izvor MINA

Savezni sud u Sjedinjenim Američkim Državama imenovao je njujorškog pravničkog veterana Rejmonda Dirija, za nezavisnog arbitra u krivičnoj istrazi zbog povjerljivih dokumenata koji su pronađeni tokom FBI pretresa u kući bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Izvor: Profimedia

Sud je odbio zahtjev Ministarstva pravde da nastavi ispitivanje njihovog sadržaja.

Američki okružni sudija Ejlin Kenon ovlastila je novoimenovanog nezavisnog arbitra, Rejmonda Dirija, da pregleda cijeli set dokumenata, zaplijenjenih u pretresu Trampovog imanja Mar-a-Laga 8. avgusta i odredila novembar kao rok za njegov rad.

Kako prenosi AP, ona je produžila zabranu tužilaštvu da u istrazi koristi oko 100 zaplijenjenih dokumenata koji su označeni kao povjerljivi.

Izbor Dirija, bivšeg saveznog tužioca koji je godinama radio i kao sudija saveznog suda sa sjedištem u Bruklinu, uslijedio je nakon što su i Ministarstvo pravde i Trampovi advokati jasno dali do znanja da će biti zadovoljni njegovim imenovanjem za takozvanog specijalnog stručnjaka u ovom sudskom procesu.

Tramp je pod istragom Ministarstva pravde zbog čuvanja vladinih dokumenata, od kojih su neki označeni kao veoma povjerljivi, uključujući i strogo povjerljive dokumente na svom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine.

Ministarstvo pravde ispituje i eventualnu opstrukciju istrage.