Svijet

DA LI ĆE PUTIN DOĆI NA SAHRANU KRALJICE?! Oglasio se Kremlj pa saopštio: "Duboko poštujemo Elizabetu, ali..."

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Za sada se ne zna da li će na sahranu otići bilo koji predstavnik ruske vlade, pošto detalji konačnog ispraćaja još nisu objavljeni.

Izvor: Profimedia/KGC Photo Agency LLP

Ruski narod "duboko poštuje" kraljicu Elizabetu II, njenu "mudrost i autoritet", saopštio je Kremlj u petak nakon kraljičine smrti, dodajući da predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati njenoj poslednjoj sahrani. "Takvi kvaliteti su sada veoma rijetki na međunarodnoj sceni", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u petak.

Peskov je dodao da predsjednik Putin ne planira da prisustvuje kraljičinoj sahrani, koja će biti održana u Londonu za deset ili jedanaest dana. "Ta opcija se ne razmatra", rekao je Peskov i dodao da se još ne zna da li će predstavnik ruske vlade prisustvovati sahrani, pošto još nisu saopšteni detalji. "Sve ovo još treba da na ovaj ili onaj način objave kraljevske službe i vlasti Ujedinjenog Kraljevstva", objasnio je on.

Ruski predsjednik je izolovan na Zapadu otkako je krajem februara započeo agresiju na Ukrajinu. Putin je u četvrtak, kada je umrla 96-godišnja Elizabeta Druga, odao počast kraljici i izrazio saučešće njenom sinu, kralju Čarlsu Trećem. Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, rekao je u petak da je kraljica Elizabeta II "simbol istorijskih tradicija" za cijelu Evropu.