Svijet

BAJDEN TRAŽI OD KONGRESA 11,7 MILIJARDI DOLARA ZA POMOĆ UKRAJINI!

Autor Mirela Ljumić Izvor MINA

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden traži od Kongresa 11,7 milijardi dolara finansijske podrške Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Taj novac bio bi namijenjen za nabavku opreme, obavještajnu i direktnu budžetsku podršku Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zahtjev Bajden dio je većeg kriznog paketa u ukupnom iznosu od 47,1 milijardu dolara i dolazi u vrijeme kada se SAD bore sa krizom izazvanom pandemijom COVID-19 i majmunskim boginjama, kao i posljedicama nedavnih prirodnih katastrofa koje su pogodile pojedine savezne države na jugu.

Zakonodavci još nijesu usvojili nacrt zakona o finansiranju za narednu godinu, što će im omogućiti više vremena za pregovore.

Nova finansijska sredstva za podršku Ukrajini bila bi dodatak na 40 milijardi dolara koje su SAD odobrile ranije ove godine.

Bijela kuća je saopštila da je oko 75 odsto vojne i prateće pomoći u okviru tog paketa već isporučeno.

Zahtjev Bajdena Kongresu, takođe, uključuje dvije milijarde dolara za rješavanje uticaja ruskog rata na snabdijevanje energijom u SAD.

Istovremeno, kako javlja AFP, SAD su u petak najavile paket pomoći Tajvanu od 1,1 milijardu dolara za naoružanje, kako bi pomogli odbranu ostrva usred tenzija sa Pekingom.

Izvor: Profimedia

Najava dodatne pomoći dolazi mjesec nakon posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

To je izazvalo oštre reakcije kineskih zvaničnika, koji su posjetu Pelosi ocijenili kao miješanje u unutrašnje stvari Kine.

Paket finansijske pomoći kada bude odobren, biće najveći koji su SAD odobrile pod administracijom Bajdena za Tajvan.

Portparol kabineta predsjednice Tajvana Čang Tun-han zahvalio je SAD-u na kontinuiranoj podršci odbrani i bezbjednosti ostrva.

"Ovo naoružanje neće samo pomoći našim vojnicima da se bore protiv sile u sivoj zoni, već će unaprijediti kapacitete ostrva za rano upozorenje na napade balističkim raketama dugog dometa", naveo je u izjavi Tun-han.