Svijet

ŠOJGU ŠOKIRAO SVET - USPORAVAMO RAT U UKRAJINI, OTKRIO I ZAŠTO: "Svjesno nam opada tempo ofanzive"

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da Rusi svjesno usporavaju tempo ofanzive.

Izvor: Profimedia

Usporavanje ofanzive tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini je svjesna odluka, zbog želje da se minimiziraju civilne žrtve, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja članica ŠOS u sredu. 

"Tokom specijalne operacije striktno se pridržavamo normi humanitarnog prava. Udari se izvode visokopreciznim oružjem na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine – komandna mesta, aerodrome, skladišta, utvrđenja, objekte vojnih snaga, industrijske komplekse. Istovremeno se čini sve da se izbjegnu žrtve među civilima. Naravno, to usporava tempo ofanzive, ali mi to radimo svjesno", rekao je Šojgu.

Prema njegovim riječima, ruska vojska je "organizovala sistematski rad na oslobođenim teritorijama na uspostavljanju mirnog života“.

"Pružamo humanitarnu pomoć, obnavljamo infrastrukturu i sisteme za održavanje života. Istovremeno, ukrajinske vojne jedinice koriste taktiku spaljene zemlje, flagrantno krše međunarodne norme i ponašaju se kao teroristi. Oni koriste stambena naselja, škole, bolnice, vrtiće kao vatrene položaje, u njih postavljaju tenkove i artiljeriju, pokrivaju se stanovništvom kao živim štitom, civilima i infrastrukturom“, rekao je Šojgu.

On je dodao da SVO u Ukrajini ide po planu, svi zadaci će biti završeni, njegovu neophodnost diktirala je realna prijetnja Kijeva stanovnicima Donbasa, a potom i Rusiji.

"Iz Kijeva, koji je odbio da se pridržava sporazuma iz Minska, postojala je realna prijetnja za stanovnike Donbasa, a u budućnosti – i za Rusku Federaciju. Razumijevanje ovoga dovelo je do potrebe za specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini“, rekao je Šojgu.