Svijet

NA IVICI SMO NUKLEARNOG RATA - SEKRETAR UJEDINJENIH NACIJA UPOZORAVA! "Zveckanje oružjem mora da prestane odmah!"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN upozorava da se svijet nalazi u velikom riziku od izbijanja nuklearnog rata.

Izvor: Youtube/United Nations/screenshot

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je rekao da je rizik od izbijanja nuklearnog rata trenutno na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija. On je na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti poručio da države koje posjeduju nuklearno naoružanje moraju da se obavežu da ga neće prve upotrijebiti, prenio je Tass.

"Te zemlje moraju uvjeriti države koje nemaju nuklearno naoružanje da ga neće upotrijebiti protiv njih, niti će im prijetiti tim oružjem, i to mora da se uradi na transparentan način", rekao je Gutereš i dodao da "zveckanje nuklearnim sabljama mora odmah da prestane".

Sekretar Ujedinjenih nacija je istakao da je neophodno da se sve države ponovo posvete svijetu bez nuklearnog oružja i da ne štede napore da počnu pregovori o tome, kako bi se smanjile tenzije i jednom zauvijek zustavila trka u nuklearnom naoružanju.

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski saopštio je danas da je Moskva zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti u vezi sa ukrajinskom nuklearnom elektranom Zaporožje i naveo da će on biti održan sjutra.