Svijet

AKO PUTIN OVAKO NASTAVI, RAT ĆE TRAJATI 200 GODINA! Šolc upozorio - Njemačka NEĆE dozvoliti da on crta NOVU MAPU Evrope

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Njemački kancelar Olaf Šolc o Vladimiru Putinu i ratu od 200 godina.

Izvor: YouTube/Printscreen/DW News/Profimedia

Njemački kancelar Olaf Šolc kazao je u nedelju u Berlinu da će postupci Rusije i Vladimira Putina izazvati rat iz kojeg će biti nemoguće izaći "u narednih 200 godina".

Šolc je, prenosi "Dojče vele", tokom govora upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da njegov stav prema Ukrajini može da izazove viševekovni rat.

"Putin je rat pokrenuo iz potpuno apsurdnih razloga, i ranije je izjavio da Bjelorusija i Ukrajina ne bi trebalo da budu nezavisne države zbog navodnih istorijskih veza s Moksvom. Ali takva logika neće tim zemljama dozvoliti da izađu iz ratova narednih 200 godina", rekao je Šolc.

Kancelar je govorio i o odnosu NATO i Rusije, rekavši da Alijansa nikada nije bila prijetnja Moskvi i da sukob ne bi smio dalje da eskalira.

"Ovo je rat koji je Putin isplanirao dugo prije nego što ga je započeo, i očigledna namjera mu je bila da osvoji susjednu zemlju. Smatram da je to bila njegova originalna zamisao", rekao je njemački kancelar.

"Putin želi da pogleda mapu Evrope, i flomasterom označi šta je njegovo, a šta nije. Njemačka to neće dozvoliti, ali ćemo nastaviti dijalog s njim", rekao je on.