Svijet

RUSKI "TENK NA NEBU" IMA FATALNU MANU! Otkriveni nedostaci najboljeg helikoptera na svijetu - ovo oružje ga UNIŠTAVA!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Stručnjaci su testirali ruski izviđačko-jurišni helikopter KA-52 Aligator koji nosi nadimak "tenk na nebu" i otkrili su navodno fatalne mane!

Izvor: YouTube/Screenshot/Hindustan Times

Vojni stručnjaci su testirali perjanicu ruske avijacije, izviđačko-jurišni helikopter KA-52 Aligator. Iako je u početku rata u Ukrajini ovaj helikopter važio za udarnu iglu u ruskoj avijaciji, prema novim rezultatima analize, navodno su otkrivene fatalne mane koje se najviše odnose na odbranu.

Pogledajte kako izgleda ruski izviđačko-jurišni helikopter KA-52 Aligator

Savremeni višenamjenski borbeni helikopter Ka-52 Aligator je efikasan u bilo koje doba godine, po najtežim vremenskim uslovima, i danju i noću, na velikim nadmorskim visinama. Piloti noću vide kroz termovizir. To im omogućava, na primjer, da vide neprijateljski ugašeni motor u tenku koji se nalazi na udaljenosti od 10 kilometara”, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane prilikom ceremonije prezentacije Aligatora povodom Dana pobjede 2015. godine.

Otkriveno je da je KA-52 Aligator navodno može biti probijen municijom Kalašnjikov puške kalibra 7.65mm. Zbog toga je navodno Rusija otkazala narudžbine iz Srbije, Alžira i Mijanmara.

Kakav je borbeni helikopter Ka-52 Aligator?

Aligator je težak 7.700 kilograma. Projektovan je u konstruktorskom birou “Kamov”, proizvodi ga fabrika “Progres” iz Arsenjeva na istoku Rusije.

Maksimalna visina letjenja je oko 4.000 metara, dok je brzina vertikalnog uspinjanja deset metara po sekundi. “Nos” helikoptera na sebi ima dva radara sa antenama - jedan za vazdušne ciljeve a drugi za ciljeve na zemlji. Termalne kamere za izviđanje terena danju i noću nalaze se u dvije kupole - jedna je ispod kokpita a druga se nalazi ispod nosa helikoptera. “Ka-52” ima topove koje ima Aligatorov prethodnik, model “Ka-50” i oni se nalaze na oba krila. Da bi se održala maksimalna brzina od 315 kilometara na čas, oklop i skladište za municiju su morali da budu smanjeni. Ono po čemu se razlikuje od konkurencije, po izgledu i performansama, su kontrarotirajuće elise. One u potpunosti eliminišu potrebu za repnim rotorom, donose i velike aerobatičke sposobnosti.

Još jedno tehničko rešenje “Aligatora” čini jedinstvenim. U pitanju je katapultirajuće sjedište “Zvijezda” K-37, koje funkcioniše tako što će u slučaju nužde, prije aktiviranja raketnih bustera u sjedištima, eksplozivna punjenja usmjerenom detonacijom raznijeti rotore, koji odlete u stranu, i samim tim omogućuje pilotu da bezbjedno iskoči iz kokpita nakon čega se otvara padobran.

I dalje se Ka-52 smatra najboljim borbenim helikopterom na svijetu. Leti na malim visinama, ima autopilota koji obavještava pilote o nižim objektima u blizini poput zgrada ili strujnih žica. Proizvodnja “Aligatora” počela je u manjem obimu sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, dok je serijska proizvodnja počela 2008. godine. Porodica helikoptera Ka-50 imala je “vatreno krštenje” u Čečenskom ratu 2001. godine.

Ruski helikopter Ka-52 Aligator
Izvor: Youtube/Matsimus

Tagovi