Svijet

HAOS U ZAPOROŽJU! Ruske rakete pale kod skladišta NUKLEARNOG GORIVA - Mnogo je OPASNO, da su pogodile skladište...

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Rakete su pale 10 do 20 metara od skladišta istrošenog nuklearnog goriva!

Izvor: YouTube/Gabriel Krado

Šef ukrajinske državne agencije za nuklearnu energiju tvrdi da je nekoliko ruskih raketa palo u blizini skladišta istrošenog nuklearnog goriva.

Petro Kotin, šef Energoatoma, rekao je ukrajinskoj televiziji: "Ovo je veoma opasno. Rakete su pale 10 do 20 metara od skladišta istrošenog nuklearnog goriva. Da su pogodile kontejnere za istrošeno gorivo, imali bismo radijacioni incident".

Šta ako raketa pogodi skladište?

Kotin je dodao da bi, ukoliko bi bio pogođen jedan kontejner sa nuklearnim gorivom, "imali lokalni incident na teritoriji nuklearke i u okolini" i dodao: "Ako bi bila pogođena 2-3 kontejnera, područje zahvaćeno zračenjem bio bi mnogo veći." Šef agencije kaže da su tokom lansiranja rakete znatno narušene komunikacije između nuklearke i ukrajinskog energetskog sistema.

"Trenutno je nuklearna elektrana u Zaporožju samo jednom komunikacionom linijom povezana sa ukrajinskim energetskim sistemom. Ako se i ta linija presiječe, nuklearka će preći u takozvani 'blackout režim', što znači da će biti potpuno bez struje. Govorimo o veoma opasnoj situaciji u kontekstu držanja goriva u nuklearnim reaktorima u bezbjednom stanju", rekao je Kotin.