Svijet

LAVROV SE RAZBJESNIO - "OVO RADE NAMJERNO!" Umiješao se u obračun SAD i Kine pa izustio: Stvaraju tenziju iz vedra neba!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Nakon Zaharove, oglasio se i Sergej Lavrov!

Izvor: YouTube/printscreen/Sky News

Nakon njegove portparolke Zaharove, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov umiješao se u najnoviji obračun SAD i Kine oko posjete šefice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu. Lavrov je rekao da je posjeta namjerni pokušaj Vašingtona da iznervira Kinu.

"Ne vidim nijedan drugi razlog za stvaranje takve tenzije gotovo iz vedra neba, znajući dobro šta to znači za NR Kinu", rekao je ruski šef diplomatije.

Podsjetimo, Nensi Pelosi je u utorak uveče doletjela u Tajpej, a u srijedu ujutru imala je sastanak sa šefom tajvanske administracije Cai Ing-venom. Ovo je njena prva poseta Tajvanu od 1997. godine. Američka administracija, koju je kineski lider upozorio da "igranjem vatrom rizikuje da se opeče", uverila je Peking u svoju privrženost politici "jedne Kine", ali se ogradila od posjete, rekavši da Pelosijeva sama donosi odluke.

Kina smatra Tajvan svojom provincijom i uvijek se protivi svakom kontaktu između predstavnika Tajpeja i aktuelnih zvaničnika, posebno visokih zvaničnika, ili vojske iz zemalja sa kojima Peking ima uspostavljene diplomatske odnose.

Tagovi