Svijet

AMERIKA HOĆE DA ISPUNI OBEĆANJE - ŠALJU MOĆNO ORUŽJE U KIJEV: Otkrli šta sve stiže u Ukrajinu!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

U ponedeljak je objavljeno da će Amerika poslati novo oružje u Ukrajinu.

Izvor: Twitter/screenshot/DefenceU

Iz Vašingtona je u ponedeljak objavljeno slanje nove tranše oružja iz Amerike za ukrajinske snage koje se bore protiv Rusije. "Novi paket od 550 miliona američkih dolara će sadržati više municije za napredne raketne sisteme visoke mobilnosti poznate kao 'HIMARS', kao i municiju za artiljeriju", rekao je novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Pomoć uključuje 75.000 metaka artiljerijske municije 155 mm, navodi se u saopštenju Pentagona. "Da bi ispunile svoje rastuće zahteve na bojnom polju, Sjedinjene Države će nastaviti da rade sa svojim saveznicima i partnerima kako bi Ukrajini obezbedile ključne sposobnosti", navodi se u saopštenju.

Time je ukupna vojna pomoć dodeljena Ukrajini otkako je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost na više od 8,8 milijardi dolara, navodi  Pentagon.

Prethodna pomoć u naoružanju iz Vašingtona Kijevu uključivala je kontra-artiljerijske radare, protivtenkovske rakete Džavelin, helikoptere sovjetske proizvodnje, granate i laka oklopna vozila. Kirbi je takođe pozdravio prvu pošiljku ukrajinskog žita koja je u ponedeljak otišla iz luke Odesa.

"Očigledno pozdravljamo ovaj važan korak i nadamo se da ćemo u narednim danima videti više brodova koji će otputovati na svetska tržišta sa poljoprivrednim proizvodima kao što su žito, pšenica, suncokretovo ulje i kukuruz", izjavio je Kirbi.