Svijet

PUTIN NA PARADI DANA MORNARICE! Hipersonična raketa Cirkon stiže - staće na put američkoj politici DOMINACIJE! (FOTO)

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se danas povodom Dana mornarice. Govorio je o novom naoružanju, o nacionalnim interesima, pomorskim granicama...

Izvor: Profimedia

Dan mornarice Rusije se ove godine održava u Sankt Peterburgu. Učestvuje 47 brodova, 42 letelice i više od 3.500 pripadnika flote. Predsednik Rusije Vladimir Putin se obratio javnosti tim povodom i govorio o nekoliko tema: novom naoružanju koje će imati ruska vojska, o nacionalnim interesima, o novoj doktrini ruske mornarice, o zaštiti i proširenju pomorskih granica...

Nova pomorska doktrina ruske flote ocrtava granice i zone nacionalnih interesa Rusije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru na pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu. Putin je istakao da će Rusija svim sredstvima čvrsto braniti svoje pomorske granice.

Pogledajte kako je izgledala parada u Sankt Peterburgu povodom Dana mornarice

"Otvoreno smo u novoj Pomorskoj doktrini Ruske Federacije odredili granice i zone naših nacionalnih interesa. Ekonomske i strateške. To su, pre svega, naše arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltičkog i Kurilskog moreuza. Obezbeđivaćemo njihovu zaštitu čvrsto i svim raspoloživim sredstvima“, rekao je Putin.

Naveo je da se ruska flota neće plašiti da reaguje protiv bilo koga ukoliko za to bude bilo potrebe.

"Ruska flota je spremna da munjevitom brzinom odgovori svakom ko posegne na suverenitet i slobodu Rusije. Mornarica uspešno i časno ispunjava strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kojoj oblasti Svetskog okeana, ima visoku gotovost za aktivna dejstva na svojim priobalnim, površinskim, vazdušnim i podvodnim snagama i sredstvima“, dodao je on.

Spomenuo je da će isporuka hipersoničnog raketnog sistema "Cirkon" početi u narednim mesecima. Prvi nosilac "Cirkona" biće fregata "Admiral Gorškov". Naveo je da su mogućnosti "Cirkona" neograničene.

"Rusija će nastaviti izgradnju brodova i plovila i pomorske naučno-istraživačke programe, a u primorskim regionima desiće se velike pozitivne promene", naveo je predsednik.

Putin je podsetio da je ove godine parada posvećena 350-godišnjici rođenja osnivača ruske redovne flote Petra Velikog. Pod njegovom vlašću Rusija je stekla status velike pomorske sile, stekla autoritet i uticaj u svetu.

"Petar Veliki je neodvojivo, zauvek povezao istoriju flote sa istorijom ruske države. Od početka svog formiranja, flota je bila i ostala učesnik svih najznačajnijih, sudbonosnih događaja i, zajedno sa zemljom, sa narodom, kalila se u teškim iskušenjima i velikim pobedama, uvećavajući svoju slavu i moć“, rekao je ruski predsednik.

Glavna pretnja nacionalnoj bezbednosti Rusije na okeanima je politika dominacije Sjedinjenih Američkih Država i rast aktivnosti NATO-a, navodi se u novoj Pomorskoj doktrini Ruske Federacije koja je u nedelju odobrena ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Glavni izazovi i pretnje nacionalnoj bezbednosti i održivom razvoju Ruske Federacije u vezi sa Svetskim okeanom su: strateški kurs Sjedinjenih Američkih Država za dominaciju na Svetskom okeanu i njihov globalni uticaj na razvoj međunarodnih procesa, uključujući i one povezane sa iskorišćavanjem saobraćajnih komunikacija i energetskih resursa Svetskog okeana“, navodi se u dokumentu.

Među pretnjama po nacionalnu bezbednost Rusije takođe se primećuje napredovanje vojne infrastrukture NATO-a do granica Rusije i povećanje broja vežbi Alijanse u vodama mora koje graniče sa teritorijom Rusije. U Pomorskoj doktrini navedene su i važne zone koje utiču na ekonomiju zemlje, nacionalnu i stratešku bezbednost.

"Među ovim oblastima su: vode okeana i mora uz obalu Ruske Federacije, uključujući Azovsko i Crno more; istočni deo Sredozemnog mora; Crnomorski, Baltički i Kurilski moreuz; područja prolaza svetskih pomorskih saobraćajnih komunikacija, uključujući i one duž azijskih i afričkih obala“, precizira se u doktrini.

Rusija će, prema dokumentu, takođe povećavati operativne sposobnosti pomorske flote kako bi osigurala nacionalnu bezbednost zemlje i štitila svoje nacionalne interese u Svetskom okeanu. Kako se precizira, strateški cilj je i povećanje efikasnosti obezbeđivanja zaštite i čuvanja državne granice Ruske Federacije na moru.

"Nacionalni interesi Ruske Federacije u Svetskom okeanu su razvoj pomorskog potencijala i jačanje odbrambenih sposobnosti Ruske Federacije u Svetskom okeanu; sloboda otvorenog mora, uključujući slobodu plovidbe, letova, ribolova, naučnih istraživanja, pravo polaganja podvodnih kablova i cevovoda, pravo na proučavanje i razvoj mineralnih resursa međunarodnog morskog dna“, ističe se u dokumentu.

Pored toga, interesom se proglašava obezbeđivanje garantovanog pristupa Rusije globalnim transportnim komunikacijama u Svetskom okeanu. Nova doktrina predviđa "diverzifikaciju i intenziviranje pomorskih aktivnosti na arhipelagu Svalbard, Zemlji Franje Josifa, Novoj zemlji i Vrangelovom ostrvu“, navodi se u tekstu dokumenta. Predviđeno je i "povećanje borbenog potencijala i razvoj sistema baziranja Severne flote, snaga i sredstava Federalne službe bezbednosti, snaga i sredstava Nacionalne garde“.

Dan ruske flote se obeležava svake godine poslednje nedelje jula, a pomorska parada u Sankt Peterburgu je njen glavni događaj. Prvi put je održana 2017. godine po naređenju predsednika. Po obimu događaja može da se uporedi sa paradom pobede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi. Na paradi se pokazuje snaga i moć ruske mornarice, njena spremnost da izvrši širok spektar zadataka u svim delovima svetskog okeana.