Svijet

OPASNI VIRUS PRVI PUT REGISTROVAN U EVROPI: Smrtnost je 30%, a simptomi koje izaziva su JEZIVI! Evo kako se prenosi!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Rijetka, ali smrtonosna nova bolest stigla u Evropu, a simptomi koje izaziva su jezivi!

Izvor: PromKaz/Shutterstock.com

Krimska-Kongo hemoragijska groznica nedavno je potvrđena kod muškarca u Španiji, što je prvi slučaj ove bolesti u Evropi.

Riječ je o muškarcu srednjeg životnog doba, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), stopa smrtnosti kod ove bolesti je oko 30 odsto i smrt uglavnom nastupa u periodu od dvie nedelje od početka bolesti.

Krimska-Kongo hemoragijska groznica izaziva različite simptome, među kojima su krvarenje iz očiju, bolovi u stomaku, glavobolja i povrćanje. Mogu da se jave i bolovi u zglobovima, žutica, promjene raspoloženja i crvenilo u očima u ranim fazama bolesti.

Kako virus napreduje, simptomi se pogoršavaju i počinju da se javljaju velike modrice i podlivi, kao i obilnija krvarenje iz nosa.

O oporavku od ovog virusa se malo toga zna, osim da liječenje dugo traje. Za sada nema nikakvog lijeka koji je namijenjen konkretno liječenju virusa, več se liječe simptomi, a nema ni vakcine koja bi zaustavila širenje.

"Prevencija, rana dijagnoza i izolacija oboljelih su jedini načini da se spriječi širenje virusa", saopštili su iz Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Inače, Krimska-Kongo hemoragijska groznica je taj naziv dobila jer je prvi put virus identifikovan na Krimu 1944. goine, a zatim je prvi put izolovan u Kongu čitavu deceniju nakon toga.

Stručnjaci kažu da se virus "ne širi lako među ljudima i da je ukupan rizik za svjetsku populaciju veoma nizak". Bolest na čovjeka najčešće prenose krpelji, koji su rezervoari ovog virusa.

"Transmisija na čovjeka se dešava kroz kontakt sa inficiranim krpeljom ili životinjskom krvlju. Krimska-Kongo hemoragijska groznica može da se prenese sa čovjeka na čovjeka kontaktom sa krvlju ili tjelesnim tečnostima inficiranog", pojašnjava Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.