Svijet

RUSI LOCIRALI I UBILI 250 PLAĆENIKA U DONBASU! "Oni su loše obučeni i neiskusni - Džabe pasoši, nema im spasa"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Portparol ruske vojske general-major Igor Konašenkov je objavio novi izvještaj iz rata u Ukrajini.

Izvor: Twitter/Printscreen/@nolanwpeterson

Objekat koji koristi ukrajinska "legija stranaca“ u Donbasu bio je meta ruskog raketnog udara u kojem je poginulo do 250 plaćenika i uništeno više vojnih vozila, saopštilo je u ponedjeljak Ministarstvo odbrane Moskve.

"Privremeni punkt razmještanja plaćenika takozvane ukrajinske ’legije stranaca’ pogođen je visokopreciznim vazdušnim raketama u naselju Konstantinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici“, saopštilo je ministarstvo.

"Izvedeno je do 250 stranih militanata, sedam oklopnih vozila, kao i 12 vozila specijalne namjene“, dodaje se.

Kijevska strana vojna jedinica formirana je krajem februara na zahtjev predsjednika Volodimira Zelenskog i zvanično je poznata kao Međunarodna legija teritorijalne odbrane Ukrajine.

Ruska vojska saopštila je da je izvela još jedan visokoprecizan udar na tačku privremenog razmještaja bataljona 118. brigade ukrajinskih snaga Teritorijalne odbrane u Čerkaskoj oblasti u centralnoj Ukrajini. U napadu je poginulo do 60 nacionalista i uništena su dva višecevna raketna sistema, zajedno sa četiri artiljerijska oruđa.

Portparol ruske vojske general-major Igor Konašenkov rekao je prošlog mjeseca da je najbolja stvar koju strani plaćenici mogu da očekuju jeste "dug period u zatvoru“. On je takođe rekao da pokušaji ukrajinskih zvaničnika da stranim borcima obezbede pravnu zaštitu dodavanjem na spisak oružanih snaga ili im davanjem ukrajinskih pasoša neće ih spasiti od krivičnog gonjenja.

On je takođe otkrio da je stotine stranih plaćenika u Ukrajini ubijeno ruskim dalekometnim preciznim oružjem "ubrzo nakon njihovog dolaska na mjesta gdje su prolazili dopunsku obuku i gdje su koordinirane taktičke jedinice“. Međutim, većina njih je, prema riječima portparola, ubijena "zbog loše obuke i nedostatka pravog borbenog iskustva“.