Svijet

ČLANICE EU SU SEBIČNE! NE MOŽE VIŠE OVAKO: Šolc zagrmeo pred svima - Ako želite da vas poštuju, nema "veta"!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Nemački kancelar Olaf Šolc je rekao da Evropska unija ne može iz sebičnih razloga da ulaže veto kada se govori o njenoj spoljnoj politici.

Izvor: PinkTv/Screenshot

Nemački kancelar Olaf Šolc je istakao da Evropska unija više ne može sebi priuštiti da pojedine članice iz sebičnih razloga ''ulažu nacionalni veto'' kada se odlučuje o njenoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, ako želi da zadrži vodeću ulogu u globalnoj politici.

Evropa mora da se što pre ujedini, a to povećava pritisak da se okončaju ''sebične blokade'' evropskih odluka pojedinih država članica, naveo je Šolc u članku koji je danas objavio list Frankfurter alemanje, prenosi Rojters.

"Jednostavno više ne možemo sebi da priuštimo nacionalni veto, na primer u spoljnoj politici, ako želimo da nas konkurentske velike sile i dalje poštuju“, dodao je on, prenosi britanska agencija.

Šolc je negirao optužbe Kijeva i drugih zapadnih saveznika da Nemačka nije zauzela lidersku poziciju u rešavanju ukrajinske krize i dodao da bi članice G7 i druge zemlje mogle da pokušaju da zajedno pronađu rešenja za svetsku prehrambenu krizu, klimatske promene i pandemiju.

Naveo je i da će Nemačka u narednim mesecima dati predloge za zajedničku evropsku migracionu politiku, izgradnju sistema evropske odbrane, ostvarivanje tehnološkog suvereniteta i stabilnosti demokratije, navodi Rojters.

Tagovi