Svijet

SANKCIJE NE VRIJEDE, RUSIJA PLIVA U PARAMA! Amerika i Evropa ne uspijevaju da slome Moskvu - nova taktika za PUTINA

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Suficit na računu tekućih plaćanja Rusije dostigao je u drugom kvartalu ove godine rekordnih 70,1 milijardu dolara.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Prema podacima centralne banke Rusije, koji su objavljeni danas, ovo je najveći suficit na ruskom tekućem računu od 1994. godine. Stanje tekućeg računa je najšira mjera trgovine robom i uslugama.

"Do toga je došlo pošto su rastući prihodi od izvoza energenata i druge robe pomogli da se neutrališe uticaj američkih i evropskih sankcija uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu", izvještava "Bloomberg".

Centralna banka je saopštila da je kolaps uvoza uzrokovan sankcijama doprinio suficitu koji je ključan za ekonomski spas te zemlje u vrijeme kada "Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici" nastoje da izoluju Rusiju. Ukupan suficit tekućih plaćanja za prvih šest mjeseci 2022. godine dostigao je 138.5 miljardi dolara.

Izvoz je u drugom kvartalu iznosio oko 153,1 milijardu dolara što je neznatno manje u odnosu na 166,4 milijarde dolara u prvom tromjesečju prema navodima Banke Rusije. Uvoz je takođe opao u periodu april - jun na 72,3 milijarde dolara sa 88,7 milijardi iz prethodna tri mjeseca.

Kako stručnjaci navode, pojednostavljenim jezikom - Rusija ima višak para i rast vrednosti "Rublje" u trenutku kada joj sankcije sve više usporavaju industriju, a partneri planiraju da otkažu narudžbine gasa iako već sada, i protiv svoje volje, imaju drastično smanjenu isporuku tog energenta.