Svijet

KATASTROFA POČINJE SJUTRA! Panika u "motoru" Evropske unije - Ukoliko se ne pronađe rješenje, slijedi HAOS NA ULICAMA!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Najvažniji gasovod kojim se dostavlja ruski gas Njemačkoj, Sjeverni tok 1, zbog remonta od sjutra, kako je ranije najavio operater, neće raditi.

Izvor: Profimedia

Njemački ministar privrede Robert Habek izrazio je sumnje i strahove u vezi najavljene obustave rada "Sjevernog toka 1". Naveo je da to povećava strijepnju da bi takav potez mogao da znači potpunu obustavu isporuke gasa tj. "zavrtanje slavine", prenosi američki "CNBC".

Najavljeni radovi bi trebalo da traju deset dana, do 21. jula i tokom njih Rusija neće isporučivati gas Njemačkoj. Rusija je već u junu značajno smanjila količine koje isporučuje Zapadnoj Evropi uz obrazloženje problema zbog nedostajuće turbine.

Prema podacima Savezne agencije za mreže, Njemačka trenutno dobija svega oko 40 odsto gasa preko "Sjevernog toka". Vlast u Njemačkoj smatra da bi isključenje "Sjevernog toka 1" moglo da traje dosta duže nego što je najavljeno, možda i dvije nedjelje što bi predstavljalo veliki udarac za njemačku energetiku i privredu.

Njemački vicekancelar i ministar privrede Habek rekao je da očekuje i najgori scenario.

Sve je moguće, sve se može dogoditi. Može biti da će biti isporučivano više gasa, više nego ranije, ali može doći i do potpune obustave isporuka”, podvukao je on.

Taj strah dijeli i njemačka industrija, prije svega hemijska i farmaceutska, koja je veliki potrošač energije. Direktor "VCI"Volfgang Grose Entrup rekao je da se industrija priprema za smanjenje ili čak obustavu isporuka. Prema njegovim riječima, najpre bi probleme osjetile kompanije na jugu i jugoistoku Njemačke zbog sistema gasovoda, dok bi sjever i zapad mogao da se jednostavnije snabdijeva preko luka.