Svijet

EVROPSKA ZEMLJA GRADI ZID PREMA RUSIJI - NEĆE PROĆI! Parlament odobrio nove mjere, prostiraće se duž cijele granice

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Finski parlament odobrio je nove bezbjednosne mjere duž granice zemlje sa Rusijom, donoseći zakon koji će omogućiti izgradnju barijera i da zemlja obustavi ili ograniči saobraćaj migranata pod "izuzetnim okolnostima".

Izvor: Profimedia

Predlog zakona je usvojen u četvrtak, odražavajući povećanu zabrinutost za bezbjednost usred sukoba između Rusije i Ukrajine i strah od odmazde Moskve nakon što je Finska podnela zahtjev za pridruživanje NATO-u. Zagovornici zakona naveli su migrantsku krizu krajem prošle godine koja je navela Poljsku da izgradi zid duž granice sa Bjelorusijom.

"Ovim zakonom pokušavamo da pošaljemo poruku da korišćenje ljudi kao oruđa - kao što smo vidjeli pokušaj na granici između Bjelorusije, Poljske i Litvanije - neće uspjeti u Finskoj", rekao je u četvrtak finski poslanik Ben Ziskovič.

Ako bi Rusija podstakla sličan priliv izbjeglica duž svoje granice sa Finskom, zakon bi omogućio finskoj vladi da usmjeri sve tražioce azila do centralizovane tačke obrade, kao što je aerodrom. Zakon je usvojen od strane supervećine, što znači da će parlament moći da ubrza novu taktiku na granici. Kritičari zakona izrazili su zabrinutost da bi mogao DA KRŠI međunarodne ugovore, uključujući direktive EU o tražiocima azila. Međutim, predlog da se predlog zakona vrati parlamentarnoj komisiji na ponovno razmatranje odbijen je u ponedjeljak sa razlikom od 103 prema 16.

Finska i susjedna Švedska podnijele su svoje prijave za pridruživanje NATO-u u maju, navodeći zabrinutost za bezbjednost izazvanu sukobom između Rusije i Ukrajine. Obije zemlje imaju dugu istoriju neutralnosti, ali protivljenje javnosti pridruživanju zapadnom vojnom bloku je splasnulo nakon što je Rusija u februaru pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je prošlog mjeseca da, ako NATO snage i infrastruktura budu smještene u Finskoj ili Švedskoj, "bićemo prinuđeni da odgovorimo i stvorimo iste prijetnje za teritorije od kojih smo ugroženi. Ovo je očigledno. Zar oni to ne razumiju? Ranije je među nama sve bilo u redu, ali sada će biti tenzija, naravno, ponavljam, ako budemo ugroženi", rekao je on.

Tagovi