Svijet

RUSIJA SAZNALA GDJE IDE ORUŽJE IZ AMERIKE! Šojgu upozorava SAD i Englesku - Svaka pošiljka će biti NAŠA META!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu upozorio je da dio oružja koje Sjedinjene Američke Države šalju Ukrajini ne stižu na frontove širom zemlje, već završava na Bliskom istoku i na crnom tržištu, a to bi moglo da podstakne nove probleme u ratu.

Izvor: Youtube/Military Video Archive for FOIP【4Kvideo news】

Ministar Šojgu je govorio na sastanku ministarstva o oružju koje Zapad šalje Ukrajini i naveo je da će to podstaći nove probleme, kao i da će posledice po Ukrajinu biti fatalnije zbog toga. Govoreći na tom sastanku, rekao je da "kolektivni Zapad" nastavlja velike isporuke oružja Kijevu u nadi da će uspjeti time da "odlože" sukob u Ukrajini koji je Rusija započela 24. februara 2022. godine.

"Dio oružja koje je Zapad poslao u Ukrajinu nije uspjelo da stigne na svoje odredište i moglo bi da podstakne sukob u širem okruženju. U zemlju je već isporučeno više od 28.000 tona vojnog tereta", upozorio je Šojgu.

Rekao je da ruska vojska ima informacije gdje završava dio svake pošiljke.

"Neko strano oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini širi se po regionu Bliskog istoka, a završava i na crnom tržištu", rekao je on, prenosi "Russia Today".

Primjedbe ministra uslijedile su ubrzo nakon što je ruska istraga otkrila da su isporuke pomoći iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i drugih zemalja NATO-a u Ukrajinu dovele do pojave "mračnih internet pijaca" na kojima se može kupiti neko od oružja. Ukrajinski trgovci oružjem tvrde da ne nude samo malokalibarsko oružje ili pancire, već i sofisticirani hardver kao što su protivtenkovski sistemi "Javelin" i "NLAV", i eksplozivne bespilotne letilice "Phoenix Ghost" i "Switchblade".

Šef Interpola Jirgen Štok je prošlog mjeseca upozorio da će sukob u Ukrajini rezultirati pojavom brojnog oružja na crnom tržištu. U aprilu je jedan visoki američki zvaničnik rekao za "CNN" da Bijela kuća ima „skoro nultu“ sposobnost da prati oružje koje šalje Ukrajini. Američki sekretar za odbranu, Lojd Ostin, rekao je u maju da je razgovarao o važnosti praćenja i zaštite oružja koje je isporučilo SAD sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom odbrane Aleksejem Reznikovom, koji su ga uvjerili da ih drže na oku. Moskva je upozorila da će svako strano oružje koje stigne u Ukrajinu tretirati kao legitimnu metu bez obzira ko šalje naoružanje.