Svijet

BAJDEN HITNO NAPUSTIO SAMIT G7: Otkazan govor u poslednjem trenutku - Evo zašto predsjednik SAD juri u MADRID!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden napustio je samit Grupe sedam (G7) u Njemačkoj ranije nego što je planirano.

Izvor: Profimedia

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je trebao da govori danas na završnoj sjednici skupa lidera G7 u njemačkom zamku Elmau, u bavarskim Alpima. Posle toga je po rasporedu imao planiran let helikopterom u Minhen, a odatle je planirano da se predsjedničkim avionom uputi za Madrid na samit NATO-a. Usled lošeg vremena, samit je napustio ranije, prenosi "AP".

Bijela kuća je saopštila da će u uslovima magle, niske oblačnosti i šansama za grmljavinu u blizini mjesta samita, Bajden morati da pređe dio puta kolonom motornih vozila do Minhena. Uoči svog ranijeg odlaska, Bajden se sastao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i domaćinom samita kancelarom Olafom Šolcom, kancelarom Njemačke.

Po dolasku u Madrid, američki predsjednik bi trebalo da se odvojeno sastane sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i kraljem Felipeom VI i učestvuje na večeri otvaranja NATO samita, navodi "AP". Lideri Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja svijeta poručili su sa samita u Elmanu da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz tu zemlju koliko god bude potrebno.