Svijet

UZBUNA! UKRAJINCI TVRDE - RUSIJA UVLAČI JOŠ JEDNU ZEMLJU U RAT: "Ovo se dešava prvi put, pokrenut masivan bombaški udar"

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Ukrajinci tvrde da Rusija nastoji da uvuče Belorusiju u rat, a navode da su u subotu po prvi put na Ukrajinu ispaljene rakete sa beloruske teritorije.

Izvor: YouTube/Screenshot/ RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal

Rusija je ispalila rakete iz Belorusije "u cilju daljeg uvlačenja Belorusije u rat protiv Ukrajine“, saopštile su u subote ukrajinske vlasti.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku, Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine saopštila je da je širom zemlje pokrenut "masivan raketno-bombaški napad“ i da su "ruski bombarderi ’radili’ direktno sa teritorije Belorusije“.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je šest aviona lansiralo 12 projektila, a da je "udar izvršen u Kijevskoj, Černigovskoj i Sumskoj oblasti“.

"Ovo je prvi slučaj vazdušnog udara širom Ukrajine direktno sa teritorije Belorusije. Današnje granatiranje je direktno povezano sa naporima vlasti Kremlja da uvuku Belorusiju u rat u Ukrajini kao direktnog učesnika", navelo je ministarstvo.udar izvršen u Kijevskoj, Černigovskoj i Sumskoj oblasti“.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da je sinoć na Ukrajinu ispaljeno ukupno 48 krstarećih raketa.

"Isključivo na civilne ciljeve... Rusija i dalje pokušava da zastraši Ukrajinu, izazove paniku i natera ljude da se plaše Z-monstruma... Ukrajina sve zna i spremna je na sve. I kazniće za sve zlo...“ tvitovao je u subotu.

Novinarka Olga Tokariuk je takođe tvitovala u subotu da je "Rusija ispalila rekordan broj projektila na Ukrajinu ove noći i jutra: više od 60, prema poslednjim podacima“.

"Mnogi su lansirani sa teritorije Belorusije. Gađali su Kijevsku, Lavovsku, Žitomirsku, Černigovsku, Hmeljnicki, Dnjepar, Mikolajevsku, Harkovsku oblast“, ​​dodala je ona.

Ranije ovog meseca, Mark Vojger iz Transatlantskog odbrambenog i bezbednosnog programa u Centru za evropsku analizu, koji je ekspert za Rusiju, izrazio je zabrinutost zbog toga kako bi beloruska vojska trebalo da održi vežbe ovog meseca u blizini ukrajinske granice.

"Ove vežbe će izazvati ozbiljnu zabrinutost jer, nažalost, Rusija i njeni saveznici dosledno koriste vojne vežbe kao masku za prikrivanje svojih agresivnih akcija“, rekao je on za britanski Ekspres.

Voiger je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin "pokušava da izvrši pritisak na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i da ga natera da zauzme agresivniji stav kako bi pokrenuo agresivnije akcije iz Belorusije, uključujući beloruske trupe.

Belorusija je bila jedan od najbližih saveznika Rusije tokom invazije na Ukrajinu. Neposredno pre invazije krajem februara, Rusija je održala zajedničke vojne vežbe sa Belorusijom, što je izazvalo zabrinutost američkih zvaničnika.

U pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu u maju, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko upozorio je da bi međunarodni napori da se Ukrajini isporuči oružje mogli dovesti do Trećeg svetskog rata. On je tada rekao da Belorusija "poziva zemlje sveta da se ujedine i spreče da regionalni sukob u Evropi eskalira u svetski rat punih razmera!“

Tagovi