Svijet

SVE JE GOTOVO?Zelenski objavio loše vijesti - Ako Rusija osvoji ova dva grada, Ukrajina gubi rat i NAJVAŽNIJU TERITORIJU

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio da se bitke za dva ključna grada u Donbas regiji, Sjeverodonjeck i Lisičansk, približavaju "strašnom" kraju.

Izvor: YouTube/Screenshot/ Al Jazeera English/Profimedia

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, je rekao danas da se bitke za dva ključna grada u Donbas regiji, Sjeverodonjeck i Lisičansk, približavaju "strašnom" kraju. Prema navodima medija, ukrajinski vojnici koji brane ta dva grada se predaju u sve većem broju. Postoje indicije da ruska vojska osvaja ova dva grada i da uskoro preuzima Donbas i stavlja ga pod svoju kontrolu.

Ukrajinski vojnici predaju se preko cijele linije fronta u blizini Lisičanska, Sjeverodonjecka i opkoljenih mjesta Gorskoje i Zolotoje, saopštio je danas oficir narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

"Predaja je u toku na cijeloj liniji fronta na ovom području, lokalno i masovno. Ovo uključuje i grupu Lisičansk-Sjeverodonjeck i grupu Gorskoje-Zolotoje", poručio je Maročko na ruskoj televiziji, prenosi ruska novinska agencija "TASS".

U oblasti Luganska su ova dva grada jedina preostala koja su pod kontrolom ukrajinske vojske. Ruska vojska nedjeljama uporno pokušava da osvoji ova dva mjesta jer su ključna za kontrolu nad cijelim Donbasom.

"Bitka ulazi u neku vrstu strašnog kraja", rekao je predsjednik Zelenski.

Borbe su se pretvorile u krvavi rat na iscrpljivanje, pri čemu su obje strane pretrpjele velike gubitke. Ali ruske snage su postigle značajan napredak u posljednje dvije nedjelje u Sjeverodonjecku, navode strani mediji.

Da podsjetimo, Evropska komisija je danas donela odluku da Ukrajina, Gruzija i Moldavija zvanično dobiju status kandidata za Evropsku uniju.

Tagovi