Svijet

OVO NISTE VIDELI DO SADA - NUKLEARNA SILA PREDSTAVILA MONSTRUOZNO ORUŽJE! Robotsko vozilo bez posade ima RAZARAJUĆU MOĆ!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Izrael predstavio novo naoružano robotsko vozilo, testiranje će biti 2023. godine.

Izvor: YouTube/screenshot/Elbit Systems

Izraelsko ministarstvo odbrane je u aprilu ove godine testiralo novo lasersko oružje "Iron Beam", a sada slijedi testiranje robotskog borbenog vozila bez posade koje se razvija u saradnji nekoliko izraelskih kompanija.

Riječ je o borbenom vozilu "Medium Robotic Combat Vehicle" (M-RCV), koje sadrži "visoko autonomno rješenje za izvođenje misija izviđanja i kontrolisanu smrtnost u svim terenskim uslovima. Vozilo radi danju i noću u svim vremenskim scenarijima i demonstrira svoju operativnu efikasnost, jednostavnost i minimalnu intervenciju operatera", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ovo vozilo je prvobitno predstavljeno na sajmu Eurosatori u Parizu i sastoji se od vrhunske i najsavremenije tehnologije. Posjeduje lanser protivtenkovskih projektila i sistem za transport i prijem dronova. Može da se pohvali sposobnošću transporta teških tereta i ima napredne manevarske sposobnosti.

U razvoju novog robotskog vozila sarađivalo je nekoliko kompanija, robotsku platformu je osigurala firma BL Advanced Ground Support Systems, a kupolu topa kalibra 30 mm je dizajnirala Uprava za tenkove i oklopna vozila ministarstva.

Aktivni sistem odbrane razvila je kompanija Elbit Systems, a lanser protivtenkovskih projektila kompanija Israel Aerospace Industries.

Ministarstvo je objavilo i demonstracioni snimak robotskog vozila koje se kreće po različitim terenima, koristeći mitraljez, lansira dronove i slično.

Izrael je već ranije koristio poluautonomne robote, a posebno na granici Gaze. U junu 2021. godine je korišćen novi poluautonomni robot opremljen mitraljezima kalibra 7,62 koji mogu da rade "24 sata dnevno, sedam dana u nedelji".

Izraelsko robotsko vozilo
Izvor: Youtube/Elbit Systems