Svijet

NOVI LIJEK ZA KOLERAKTALNI KARCINOM ODUŠEVIO DOKTORE!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Novi lek koji se testira na kolorektalni karcinom ostavio je doktore zaprepašćenim nakon što je vratio stopu uspjeha od 100 odsto u kliničkim ispitivanjima!

Izvor: Instragram/Screenshot

Dostarlimab, lijek sa laboratorijski proizvedenim molekulima koji djeluju kao zamjena antitijela u ljudskom tijelu, ostavio je istraživače zaprepašćene nakon što je svih 18 pacijenata sa rakom rektuma smatrano u remisiji godinu dana nakon ispitivanja lijeka. Ljekari su obavili fizičke preglede, endoskopije, PET skeniranje i magnetnu rezonancu i nisu uspjeli da pronađu nijedan trag karcinoma u njihovim tijelim.

Dr Luis A. Diaz mlađi iz njujorškog Memorijalnog centra za karcinom Sloun Ketering rekao je da je ovo „prvi put da se ovo dogodilo u istoriji karcinoma“. Dr Diaz i tim istraživača objavili su rad o svojim nalazima u Nev England Journal of Medicine, opisujući svoje fenomenalne rezultate.

Nalazi sada izazivaju talase u medicinskom svijetu, a dr Alan P. Venook kaže za Njujork tajms da je potpuna remisija kod svakog pojedinačnog pacijenta „nečuvena“.

Dr Venook je specijalista za kolorektalni karcinom na Univerzitetu u Kaliforniji i nije bio uključen u studiju, ali je ovo istraživanje pozdravio kao prvo u svijetu.