Svijet

"POVEĆAVAMO PRITISAK NA PUTINA I NJEGOVE POMAGAČE!" SAD uvode nove oštre sankcije Rusiji, na spisku i Zaharova!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

SAD su uvele nove sankcije Rusiji i pojedincima!

Izvor: Profimedia

Bijela kuća je najavila novi krug sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu, ciljajući na zvaničnike ruske vlade i elite bliske Vladimiru Putinu. Sankcije su usmjerene na ruske pojedince, uključujući Sergeja Roldugina, bliskog saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je već pod sankcijama EU.

Ministarstvo trgovine je takođe izdalo nove sankcije koje ograničavaju sposobnost Rusije da obezbijedi vojne tehnologije.

Sankcije su usmjerene na nekoliko istaknutih ruskih elita i vladinih zvaničnika, uključujući ruskog biznismena God Nišanova, koga američki državni sekretar Antoni Blinken naziva jednim od najbogatijih ljudi u Evropi i bliskim saradnikom nekoliko ruskih zvaničnika i portparolku ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu.

Odjeljenje trezora je takođe ciljalo sedam plovila i tri aviona. Među njima su bile i dvije jahte, "Grejsful pod zastavom Rusije i Olimpija pod zastavom Kajmanskih ostrva", koje je trezor identifikovao kao "blokirano vlasništvo u kome predsjednik Vladimir Putin ima interes".

U svom obraćanju o stanju u Uniji u martu, predsjednik Džo Bajden je rekao da će SAD raditi na zaplijeni jahti, luksuznih stanova i privatnih aviona bogatih Rusa koji su povezani sa Putinom.

Bijela kuća je u saopštenju navela da su najnovije sankcije osmišljene da kako bi povećale pritisak na Putina i njegove pomagače.

Tagovi