Svijet

EU NAPRAVILA KORAK KOJI ĆE DOVESTI DO SAMOUNIŠTENJA! Rusi poslali posljednje upozorenje, "Ako napustite našu naftu..."

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Stigao odgovor Rusije na odluku EU da obustavi ruski uvoz nafte do kraja godine.

Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/Sky News

Rusija je upozorila da će odluka Evropske unije da napusti rusku naftu vjerovatno destabilizovati svjetska energetska tržišta, nazvavši to "samodestruktivnim" korakom koji će se osvetiti Evropi. Lideri EU složili su se u ponedjeljak da obustave 90 odsto ruskog uvoza nafte do kraja godine, što je najjače sankcije do sada od početka invazije na Ukrajinu.

"Odluke Evropske unije da djelimično napusti rusku naftu i naftne derivate, kao i zabrana osiguranja ruskih trgovačkih brodova, vjerovatno će dovesti do daljeg povećanja cijena, destabilizacije energetskih tržišta i poremećaja u lancima snabdijevanja", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Taj potez će ugroziti ekonomiju EU"

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da bi taj potez Evrope lišio Moskvu značajnih sredstava i stvorio dodatni pritisak da zaustavi invaziju, ali Rusi kažu da bi to ugrozilo ekonomiju EU.

"Brisel i njegovi politički sponzori u Vašingtonu snose punu odgovornost za rizik od pogoršanja globalne prehrambene i energetske krize izazvane nelegitimnim akcijama Evropske unije", saopštilo je rusko ministarstvo.

Tagovi